Sari la conținut
Și totuși, cum sunt bărbații suedezii în viața de zi cu zi?

Și totuși, cum sunt bărbații suedezii în viața de zi cu zi?

Tehnologia scandinavă a făcut pași rapizi de la raidurile vikingilor. În ciuda faptului ca sunt un popor de oameni frumoși, tonifiați și blonzi (nu în totalitate, e doar un stereotip – vezi formația muzicală ABBA), suedezii regizează filme, scriu cărți, distilează vodkă, beau multă cafea și sunt în topul exportului internațional de muzică. ABBA, Roxette și Ace of Base probabil au fost cele mai cunoscute trupe, însă, merită menționați Lykke Li, Loreen, formațiile rock The Hives, The Cardigans, Europe, muzicianul folk The Tallest Man on Earth, Alcazar, Army of Lovers, Rednex, A-Teens și mulți alții.

 
Bun. Dar cum sunt bărbații suedezi în viața de zi cu zi?

Pe Internet circulă un eseu găsit în anii ’90 într-un laborator de la Universitatea din Umeå și pe care îl voi traduce parțial mai jos:

Un suedez este înalt, blond, cu ochi albaștri și poartă căciulă din lână în timpul iernii. Din natură e timid, rezervat, serios, harnic și găsește greu să râdă de el însuși. Este de asemenea o creatură cu obiceiuri și în fiecare dimineață se trezește la 5:30, pentru a avea destul timp să citească ziarul înainte de a merge la serviciu. Deoarece munca nu începe de obicei până la ora 8, aceasta poate însemna că un suedez este de asemenea un cititor lent. În afară de el, interesele lui principale sunt banii, job-ul lui, casa lui, hochei pe gheață și familia (în această ordine). Îi plac animalele -în special câinii- și petrece ore în șir pedalând bicicleta prin oraș, trăgând după el un ciobănesc german în lesă.

Un suedez este, de obicei, punctual, onest, de încredere, curat, are proprii săi dinți și îndură legea. Dovada acesta din urmă este deosebit de vizibilă la trecerile de pietoni. Indiferent de cum este vremea, un suedez ar sta mai degrabă ud până la piele, decât să traverseze o stradă goală atunci când o lumină roșie este afișată. În mod similar, el poartă întotdeauna centura de siguranță, niciodată nu bea și conduce, întotdeauna are o licență TV, de obicei își returnează impozitul la timp, invariabil are o pungă de plastic în buzunar atunci când se plimbă cu câinele lui și nu face baie după ora 10 seara.

Un suedez este foarte precaut și rar face ceva din impuls (exceptie probabil face strănutul). Pentru el, toate deciziile sunt chestiuni de viață și moarte. Ia o chestiune simplă, cum ar fi cumpăratul de brânză, spre exemplu. Un suedez poate încerca cel puțin zece tipuri diferite de brânzeturi până când, în final se decide să cumpere 20g de Brie. Este același sentiment de prudență care îl împiedică să se cufunde în căsătorie imediat. În schimb, el trăiește cu o femeie înainte de toate, face unul sau doi copii, apoi -în cazul în care totul pare bine- îi cere ei să se căsătorească cu el.

Cu referire la căsătorie, un suedez nu e ca majoritatea bărbaților europeni. Tot ce o femeie de casă poate face, el poate face mai bine – de la gătit la cusut nasturi. De fapt, tot ce e în casă (afară de alăptarea de la sân) e împărțit.

Dar, poate cel mai mare lucru ce se poate spune despre un suedez e simțul lui de egalitate, toată lumea fiind la fel ca oricine altcineva. Pentru a ajuta la acest lucru, majoritatea suedezilor au aceleași nume de familie -Svensson, Nilsson, sau Persson-, câștigă aceeași sumă de bani după impozitare, au același gust în materie de mobilier (IKEA), se îmbracă la fel, gândesc la fel, conduc un Volvo și iau zboruri charter spre Mallorca sau Creta în timpul verii.

În cele din urmă, un suedez iubește soarele, urăște să stea la coadă, nu se grăbește să urce primul în autobuz, urăște iarna, îi place sexul, nu îi plac țiganii, crede în ceea ce Consiliul Național de Sănătate și Asistență Socială (Socialstyrelsen) îi spune, nu crede în Dumnezeu, îl admiră pe Ingemar Stenmark, se îmbată doar când bea, este patriot (poartă lenjerie intimă cu steagul suedez), își vizitează părinții de Crăciun, se duce la cursuri de limba engleză, și, în mod inevitabil, este profund ofensat de un articol ca acesta.

Åke Daun, profesor de Etnologie la Universitatea din Stockholm a scris în 1989 o carte despre mentalitatea suedeză, numită chiar “Swedish Mentality”, în care o descrie mai amănunțit și explică diversele stereotipuri despre suedezi. Există o versiune și în limba română (Mentalitatea Suedeză – Svensk mentalitet på rumänska, ISBN: 9732805617).

 

Poză copertă: Fika înseamnă mai mult decât a ieși la o cafea. Este o tradiție observată frecvent în Suedia, preferabil de câteva ori pe zi. Chiar și în răceala iernii din jurul Crăciunului, oamenii stau – în interior sau afară – pentru a se bucura de o băutură caldă și pentru a comunica.
Sursa: Ulf Lundin / imagebank.sweden.se

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă