Sari la conținut
Cum să pleci liniștit 40 de zile prin Asia – ghid pentru românii aventuroși

Cum să pleci liniștit 40 de zile prin Asia – ghid pentru românii aventuroși

Din călătoriile mele trecute am observat faptul că pot avea un concediu plăcut pe oriunde în lumea asta, atâta timp cât țin cont de niște reguli de bază și nu îmi fac prea multe calcule în avans. Și am mai observat și că deseori calculele de acasă nu mi se potrivesc cu cele din călătorii.

Pentru a-mi face călătoria căt mai comfortabilă, sigură și știindu-mă că sunt spontan și deseori mă abat de la rutele principale, v-am făcut mai jos o listă cu ceea ce am pregătit pentru mine înainte de plecare. Sper ca această listă să vă ajute și pe voi în vreun fel sau altul, sau măcar să vă facă o idee despre unele costuri.

Vaccinurile

Întrucât plecarea m-a luat pe nepregătite, m-am prezentat la un oficiu specializat pe vaccinări cu o săptămână înainte de zborul spre Asia. Nu toate vaccinurile care erau recomandate aveau efect imediat, așa că am preferat să le fac la întoarcere pe restul și să plec doar cu patru dintre ele: Boostrix Polio, Dukoral, Havrix și Typhim Vi.

Nu am avut niciun fel de probleme cu stomacul deși am mâncat din toate locurile, inclusiv din cele care arătau dubios. Ajuns în Asia, am observat faptul că mâncarea de stradă e mult mai proaspătă decât cea pe care o știam eu, că fructele și legumele au gust și că meniurile sunt gătite pe loc.

Așa arată un carnet internațional de vaccinare:

Nu plecați fără el la drum, nu vă zgârciți cu vaccinurile și sper să nu ajungeți să vi le faceți ca mine cu câteva zile înainte! Carnetul internațional de vaccinare are culoarea galbenă, este recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății și este recomandat de Ministerul Afacerilor Externe.

Cost vaccinuri: 1.790SEK (185EUR)

Condițiile de călătorie

Pagina Ministerul Afacerilor Externe al României este un început bun pentru a vă documenta despre fiecare țară în parte. Sunt prezentate doar informații generale pentru cetățenii români și condițiile de călătorie cu pașaportul românesc, iar pentru cei care doresc ceva mai stufos și critic, găsiți în limba engleză informații pe pagina Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii sau pagina Guvernului Noii Zeelande.

E bine de știut că puteți lua amendă în Singapore pentru intratul în țară cu gumă de mestecat sau că în Indonezia (Bali) există risc mare de otrăvire cu mentanol prin cumpărarea băuturilor alcoolice tari care sunt contrafăcute, datorită taxelor ridicate aplicate alcoolului. Falsurile sunt greu de indentificat, mai ales de către un turist neavizat sau aflat deja în stare de ebrietate! Mai multe informații aici, aici și aici.

Viza de Vietnam

Am preferat varianta sigură, rapidă și comfortabilă: vizita la sediul Ambasadei Republicii Socialiste Vietnam în Suedia. Deși prețul poate fi un pic cam piperat pentru unii, am vrut să evit problemele de la controlalele din aeroporturi și eventual întârzierile cauzate de formalitățile unei aplicații online.

Viza solicitată de mine a avut validitate două luni și a fost cu intrări multiple, pentru orice eventualitate. Viza a fost emisă în trei zile lucrătoare. Adițional, pentru emiterea vizei în regim de urgență în următoarea zi lucrătoare se plătesc 200SEK în plus.

Cost viză: 750SEK (77EUR)

Asigurarea de turist pe durata călătoriilor

Asigurarea de la apartamentul meu include și asigurarea de turist în jurul lumii pe o durată de maxim 45 de zile. Am contactat firma de asigurări și m-au rugat ca în cazul în care depășesc acest număr de zile să îi contactez înainte pentru a-mi prelungi asigurarea. Altfel, devine invalidă după expirarea acestei perioade.

Polița de asigurare a apartamentului include decontări pentru întârzierea avionului, pierderea bagajelor, furtul actelor de identitate, clonarea cardurilor, probleme medicale și transportul în țara de domiciliu în cazul unui eveniment nefericit. Nu am avut nevoie să apelez la ea și nici nu am cumpărat pachetele adiționale cu asigurări pentru zborurile cu Qatar Airways (Stockholm spre Singapore), Air Asia (Indonezia-Malaezia-Vietnam), Vietnam Airlines (în interiorul Vietnamului ) și Etihad Airways (Ho Chi Minh spre Stockholm).

Pentru românii care locuiesc în Suedia pot recomanda cu încredere firma “If” cu pachetul stor hem.

Cum am cumpărat biletele de avion și cum am ales destinațiile

Am cumpărat în avans doar biletele one way până în Singapore și Indonezia (Bali). De acolo intenționam să zbor spre următoarea destinație care putea fi Vietnam sau Malaezia.

Ajuns în Indonezia (Bali), am cumpărat biletele pentru Malaezia în Kuala Lumpur și Vietnam în Ho Chi Minh. Alegerea a fost pe baza costurilor biletelor și a datelor de călătorie. Am stat doar trei zile în Kuala Lumpur după care am vizitat Vietnamul pe durata a trei săptămâni.

Cost bilete: depinde cu ce linii aeriene zburați. Le recomand cu încredere pe cele de sus, deși sunt mai scumpe.

Cheia de la casă și sistemul de alarmă

Înainte de plecare am întrebat asociația de locatari în care locuiesc (Brf City Täby) dacă au nevoie de cheia apartamentului meu pe durata plecării pentru a efectua unele verificări sau lucrări la balconul proaspăt înlocuit. Au zis că nu, așa că am luat cheia apartamentului cu mine.

Știu că sună un pic aiurea pentru unii, însă în Suedia ceea ce cumperi este dreptul de a locui într-un apartament și nu pereții. Există reguli care trebuie respectate și nu este acceptat refuzul de a nu deschide ușa unui reprezentant al asociației de locatari (sau a unei firme specializate) pentru a veni într-un control organizat în condomiul de apartamente. La anumite intervale se verifică starea apartamentelor, sistemele de ventilație (se numește OVK – Obligatorisk VentilationsKontroll) și sistemul de canalizare, iar acestea se anunță în avans pe pagina web a asociației sau printr-o scrisoare. Sunt și unele asociații de locatari care au o cheie master cu care pot deschide orice ușă din bloc în caz de nevoie, însă nu este cazul la cea în care locuiesc.

Verisure are cheia apartamentului meu. E scris și pe ușă numărul lor de contact. Dacă apare vreo problemă în apartamentul meu, Verisure mă sună și apoi intervin dacă e nevoie.

Nu las niciodată cheia vecinilor sau prietenilor din motive ce țin de viața privată și de securitate.

Planta inteligentă

Doresc să am un program flexibil și o viață fără complicații, obligații, riscuri și costuri inutile în plus. Așa că nu am animale în apartament și nici nu îmi doresc. Mi-am cumpărat în schimb o plantă și un ghiveci inteligent care are grijă de ea și care îmi spune când planta necesită intervenția umană.

În modul “plant sitter”, sistemul de irigare este optimizat automat pentru a uda planta timp de o lună de zile dintr-un rezervor de 2.2 litri. Ghiveciul se conectează prin Bluetooth la telefonul pe care pot vedea statistici pentru nivelul apei din rezervor, umiditatea solului, nivelul de lumină, nivelul de fertilizare al solului și temperatura mediului ambiant. Cu alte cuvinte, Parrot Pot este un dispozitiv care are grijă singur de planta ta și te învață câte ceva despre biologie și diverse specii de plante.

Pe durata concediului meu irigarea s-a făcut automat iar planta a supraviețuit cu succes celor 40 de zile cât am fost plecat.

Grivei, aspiratorul inteligent

Din categoria jucării, cineva trebuia să se ocupe și de curățenia de suprafață. Pentru asta îl am pe Grivei, un aspirator automat cu telecomanda, modelul Miele RX1. Îl programasem să curețe apartamentul în fiecare zi la ora 8 dimineața, însă după o vreme i s-a umplut rezervorul și nu a mai plecat de la locul lui.

Delorme inReach Explorer, comunicatorul prin satelit

Am activat abonamentul acestui comunicator pe durata unei luni și intenționam să îl folosesc în cazul în care rămâneam pe undeva și nu aveam acoperire la telefonul mobil. Surprinzător, am avut semnal LTE în toate țările prin care am fost! Mai mult, familia mi-a putut urmări traseul și unde sunt în timp real. Tot în pachetul de abonament pe durata unei luni am incluse 30 de mesaje e-mail sau SMS-uri către orice număr mobil. Mai multe informații aici.

Dispozitivul de la Garmin are acoperire globală 100% în rețeaua de sateliți Iridium și poate trimite semnal SOS la centrul GEOS. GEOS este liderul global pentru monitorizarea și gestionarea situațiilor de urgență. Suportă misiuni de salvare în peste 140 de țări și ajută la salvarea vieților. Sunt activi 24/7/365 și răspund semnalului SOS trimis prin satelit, îți urmăresc dispozitivul activ și notifică contactele și autoritățile compentente pentru situații de urgență din zona ta. Apoi, în timp ce o echipă de ajutor este trimisă spre tine, GEOS va continua să îți trimită mesaje cu update-uri și informații critice până când situația ta se va rezolva.

Preț: dispozitivul + 19.95USD taxa de activare + 24.95USD abonamentul anual Freedom plan + un abonament lunar din lista de aici, care poate fi dezactivat oricând. Pentru că viața mea are prioritate!

Katadyn Pocket, filtrul de apă

Când aventura poate fi dusă la extrem, am nevoie de o filtrare eficientă și durabilă. Profesioniști din domeniul militar și situații de urgență din întreaga lume și-au pus încrederea în capacitatea acestui dispozitiv de la Katadyn de a furniza apă fără bacterii și protozoare, care poate filtra până la un litru de apă pe minut prin filtrul ceramic impregnat cu argint.

La ce e bun? Pentru leneși, când ajungi într-o zonă unde apa de la robinet nu este potabilă și îți este mai comod să filtrezi apa decât să cobori până jos la magazin să cumperi o sticlă cu apă. Sau în cazul în care ajungi pe coclauri și rămâi fără apă potabilă iar în jurul tău sunt surse de apă în care nu poți avea încredere.

Filtrul a făcut senzații prin Vietnam în momentul în care vreo 15 oameni, inclusiv vietnamezi, mă întrebau cum de am tupeu să beau apă tulbure de pe o terasă de orez. Alții aveau cu ei sticle de apă pe care le transportau în rucsac iar eu beam apa de peste tot, fără nicio grijă!

Preț: 277EUR pe Amazon Germania

Și la final să nu uitați de crema pentru soare. E foarte important să aveți una cu voi!

Un comentariu la articolul "Cum să pleci liniștit 40 de zile prin Asia – ghid pentru românii aventuroși"

  1. George Petrineanu

    O expediție în toată puterea cuvântului!

    răspunde

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă