Sari la conținut
Câteva idei legate de declarațiile publice ale unor angajați ai Poliției Române

Câteva idei legate de declarațiile publice ale unor angajați ai Poliției Române

Sunt român imigrant în Suedia de aproape 7 ani și urmăresc cu o oarecare detașare și ocazional cu amuzament ceea ce se întâmplă prin România. Nu mă înțelegeți greșit, motivele de supărare ale românilor și situația politică actuală nu sunt situații deloc amuzante, însă din circul zilnic pe care îl observ încep să fie și mai evidente obstacolele care împiedică lansarea progresului societății românești: naționalismul, mentalitatea cetățeanului ca supus periculos al administrației, cultul personalității, ura față de alți cetățeni ai țării și invocarea moralității peste cadrul legal al unei amenzi date de către o instituție de stat, în particular în cazul șoferului cu numerele de înmatriculare “ofensatoare”.

Ce ziceți, după toate cele întâmplate, nu-i așa că merită să reflectăm un pic legat de cum a decurs ancheta pe parcursul ultimei săptămâni și ce anume s-a declarat? Vrem sau nu vrem să acceptăm, aceasta este radiografia unei țări și nu doar a unei instituții de stat.

Numărul de înmatriculare “M*IEPSD” este legal, dar imoral!

În privința informațiilor interne, o ambasadă nu greșește niciodată. Guvernele nu comunică direct cu organizațiile guvernamentale din altă țară (decât în cazul unor proiecte comune pe rol), ci prin ambasade. Invers, Ambasada Regatului Suediei nu se va adresa niciodată direct Poliției Române, ci Guvernului României.

Luni, purtătorul de cuvânt al Poliției afirmă în conferința de presă:

Acel număr de înmatriculare, din punct de vedere legal, nu are ce să caute pe teritoriul României, dar dacă este să vorbim mai mult de atât, dacă vorbim de partea morală, nu înțeleg de ce persoanele care adresează aceste cuvinte public sau scriu pe pereți aceste mesaje obscene sunt sancționate de polițiști, dar este în regulă să punem aceste mesaje pe autoturismele personale, să circulăm pe teritoriul României și apoi părinții din țara aceasta să stea să le explice copiilor ce anume înseamnă acel mesaj.

Că e moral sau nu, Poliția Română ca instituție ar trebui să aplice legile printr-un cadru legal și nu unul moral.

Marti, șeful Poliţiei Române declară pentru Realitatea TV:

Noi avem trei canale importante de comunicare de cooperare poliţienească prin care ne documentăm cu privire la anumite aspecte. În acest sens: Interpol, EUROPOL, Acordul de la (neinteligibil) de unde primim anumite informaţii.

În funcție de acordurile dintre două țări, instituțiile cu aceleași atribuții comunică si direct între ele, mai ales în cadrul Uniunii Europene. Procedural, politiștii români ar fi trebuit să-și pună o întrebare simplă: “Ce autoritate suedeză are prioritate în comunicarea cadrelor legale de pe teritoriul Suediei? Ambasada Regatului Suediei la București sau Interpolul?”

Miercuri, șeful Poliţiei Române a spus că gestul șoferului cu plăcuțele de înmatriculare anti-PSD este imoral, deși a admis că acesta a intrat legal în țară:

La intrarea în țară a intrat legal, din punct de vedere al plăcuțelor de înmatriculare. Din punctul meu de vedere ilegal, imoral, pentru că avea acea sintagmă pe plăcuțele de matriculare, vulgară. Poseda documente de călătorie, poseda documentele pentru mijlocul de transport și a intrat în țară legal. După intrarea în țară, la două, trei zile, în spațiul public a ajuns această problemă: că există un autoturism care circulă în România cu plăcuțe de înmatriculare cu acea sintagmă murdară. Noi am luat măsuri de a-l identifica și am discutat pe canalele noastre de comunicare polițienească. Am primit un răspuns de la autoritățile suedeze prin care ne informează că plăcuțele de înmatriculare nu sunt valabile decât pe teritoriul statului suedez.

Atenție români, diasporezi, cerșetori, hoți, curve și maidanezi: Poliția Moravurilor e pe cale să amendeze pe oricine va călca printre dungile zebrei (*)!

(*) zebra e tot un măgar, dar cu tricolor alb-negru-alb

Vineri, Ministerul Afacerilor Externe contrazice decizia Poliției Române și susține că în România sunt în vigoare prevederile convenției ONU potrivit cărora este permisă circulația automobilelor cu plăcuțe de înmatriculare ce conțin exclusiv litere:

În ceea ce privește amendamentele la alineatul nr. 1 al Anexei II al Convenției privind traficul rutier, adoptată la Viena la 8 noiembrie 1968, precizăm că modificările respective au intrat în vigoare în baza unei proceduri speciale, prevăzută în mod expres în art. 49 al Convenției, România exprimându-şi acordul pentru aplicarea acestei proceduri prin ratificarea Convenţiei.

În aceste condiții, apreciem că modificările în cauză sunt în vigoare pentru România (de la 19 septembrie 2016, data intrării în vigoare pentru toate părțile contractante), nefiind necesare proceduri interne suplimentare pentru exprimarea consimțământului.

Trebuia să fie o minciună ordinară sau o neînțelegere faptul că Interpolul din Suedia a declarat numărul suedez ilegal în afara Suediei, ceea ce a și fost, revenind la declarația de marți.

După aflarea adevărului din presă, șeful Poliției Române s-a vazut nevoit să recunoască public că motivul legal invocat de colegii săi de la Brigada Rutieră pe procesul verbal a fost eronat. Dar șeful Poliției Române a uitat să mai precizeze și că orice procuror de vârsta majoratului din Republica Zimbabwe ar face burtă de râs la citirea dosarului instituției pe care dânsul o conduce și că, ca orice alt partid politic, PSD nu este autoritate de stat precum Guvernul României, deci PSD-ul este liber să fie înjurat fără probleme la fel ca și USR-ul, PNL-ul etc.

Cine plătește salariile Poliției Române?

O polițistă din cadrul IPJ Vaslui a publicat un mesaj pe Facebook în care se arată scârbită de contribuabilii care afirmă că polițiștii sunt plătiți din banii lor, ca și când acest lucru nu ar fi adevărat:

Din tot scandalul ăsta cu Poliția Română, nimic nu mă enervează mai mult decât pulifricii ăştia care fac afirmaţia că îmi plătesc mie salariul. Că e unul prost acolo sus, nu înseamnă că sunt toţi. Să faci afirmaţia că-mi plăteşti mie salariul, tu… contribuabilul cinstit, deja îţi arată gradul de IQ. Sub 30, ca Veorica. Si dacă tot am în listă pulifrici din ăştia care îmi plătesc mie salariul, de ce plm (pacea liniştii mele) nu ieşiţi voi cu capul sus din lista mea de Facebook, ca să nu mă cobor eu sub nivelul de IQ 30 al Veoricăi şi să vă şi nominalizez? Respect!!!

#mândrăcăsuntpoliţistă

Aici intervine o chestie interesantă. Nu-mi aduc aminte în școala generală sau prin liceu să ne fi predat vreun profesor la vreo materie faptul că salariul profesorilor venea din bugetul statului român care colecta banii din veniturile ordinare (impozite, contribuții, taxe, dividente, dobânzi etc) și extraordinare (împrumuturi externe, ajutoare, bonuri de tezaur și obligațiuni de stat). Așadar, aveam impresia că statul român era un fel de instituție de binefacere iar eu aveam obligația să mă supun în fața lui și a profesorului pe motiv că-mi dă educație “gratuită”. Adică un fel de “eu te-am făcut, eu te omor!”.

În liceu mergeam la meditații private la vreo 3-4 materii încă din clasa a X-a pentru a mă pregăti pentru examenul la facultate. Nu mi s-a dat niciodată chitanță după orele de meditații și nu cred că s-au schimbat multe de la începutul anului 2000 și până acum, ba chiar sunt surprins să constat că o mare parte dintre români încă susțin faptul că învățământul românesc este gratuit și se mândresc cu el. Probabil că nici la Academia Tehnică Militară nu se predă și nici nu se cunoaște circuitul banilor publici plecând de la nivelul de contribuabil, despre cum Guvernul aprobă bugetul și cum apoi grămada aia de bani luată de la popor se repartizează pe domenii. Nu le spune nimeni viitorilor polițiști că o “felie” foarte mare revine, la propunerea Guvernului și cu acordul majorității parlamentare, către MAI, din care sunt “hrăniți” vreo 60.000 de polițiști și jandarmi.

Mai citesc într-un articol de pe HotNews faptul că Ministerul Afacerilor de Interne are o medie de aproximativ 500 de angajați la un număr de 100.000 de locuitori, cu 25 la sută peste media europeană care este de aproximativ 400 de angajați la un număr de 100.000 de locuitori. Ce înțeleg de aici e că prioritățile pentru bugetul României nu sunt digitalizarea sistemului administrativ, educația și sănătatea, ci apărarea, birocrația (că oamenii poți să îi controlezi ușor) și bâlciul cu parade militare inutile ca și în Belarus, la care președintele țării are ocazia să se laude an de an românilor cu faptul că România are o armată puternică:

Revenind la subiect, responsabilul mass-media din cadrul IPJ Vaslui declară:

Cu privire la mesajul postat de către colega noastră pe o reţea de socializare, conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui a dispus verificări, întrucât nu se poate tolera un astfel de limbaj şi de comportament din partea unui poliţist, care îşi desfăşoară activitatea profesională în interesul şi în spijinul comunităţii.

Oare merită să ne uităm doar la un caz izolat, sau exemplul dat de mine este un fenomen la nivel de instituție, ba chiar mai grav, la nivel de țară? Mai există sute de angajați care gândesc la fel în necunoștință de cauză, sau se răspunde necontrolat la nervi?

Purtătorul de cuvânt de la Brigada Rutieră ne sugerează să ne facem dreptate singuri (dar să plătim salariul dânsului în continuare)

Mesajul care a însoţit un review de 5* pe care acesta l-a acordat paginii de Facebook a Poliţiei Române a fost următorul:

Pentru toţi care jigniţi şi urâţi Poliţia Română, vă rog ca data viitoare când aveţi probleme să apelaţi la oricine altcineva, nu la poliţie. Când vă fură bunurile, când vă agresează pe stradă, la accidente rutiere, vă rog să apelaţi la vecini, la popi, la rude, dar nu la poliţie.

Să ne facem dreptate singuri, cu răngi, furci și topoare?

Brigada Rutieră a reacționat ulterior la mesajul acestuia:

Cu privire la mesajul postat pe pagina de socializare a Poliției Române de către colegul nostru Ovidiu Munteanu, vă aducem la cunoștință faptul că Brigada Rutiera nu achiesează la cele transmise, mesajul fiind unul strict personal. Brigada Rutieră vă asigură că este și va rămâne în slujba cetățeanului, indiferent de situație.

Ei bine, eu am făcut altceva: am ales să nu mai plătesc taxe statului român, așa că am emigrat din România la timp, ceea ce vă recomand și vouă. Anul trecut am organizat și un protest la Stockholm, scriind pe pancartă următorul mesaj:

SUEDIA: țara politicienilor fără beneficii și imunitate. De aceea sunt aici și așa mi s-a întipărit Suedia în memorie! Îmi place să plătesc taxe aici în Suedia și lucrez în IT. Cel mai probabil nu mă voi mai întoarce în România, mai mult decât ca turist. Viața mea este acum aici și nu acolo!

(ROMÂN FERICIT)

ROMÂNIA: avem Palatul Parlamentului. Este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon în Statele Unite. Nu vă faceți griji; totul este despre imagine și nimic mai mult! Ceaușescu l-a vrut, nu noi! A fost prea snob ca să vrea să trăiască în vremurile noastre.

Corupția? Am pictat-o pentru o vreme, iar acum suntem pe străzi protestând împotriva ei. Și da, avem nevoie de ajutorul vostru! Sunteți bine-veniți să protestați alături de noi!

Practic, din cauza corupției și a nepăsării am plecat din România, iar acum simt că taxele pe care le plătesc statului suedez se reflectă și prin calitatea vieții pe care eu și cei din jurul meu o avem aici.

Întrebări care probabil nu vor avea un răspuns publicului

Nu există dovezi în acest moment pentru faptul că Brigada Rutieră ar fi acționat la comandă, ci se speculează că așa s-ar fi întâmplat. Sunt atacuri venite din diferite direcții, din care fiecare înțelege ce dorește.

Este posibil ca să se fi acționat sub presiunea managementului intern al Poliției Române, să se fi făcut presiune din exterior asupra unui echipaj al Brigăzii Rutiere, dar și să fi fost o ambiție prostească a unor agenți de la Brigada Rutieră în încercarea de a ajunge celebri și mai apoi să fie promovați. Mai grav este că s-a scris un proces verbal despre care se credea că are acoperire legală iar Brigada Rutieră a decis să nu înmâneze șoferului acel proces verbal nici după vizita cu avocatul la sediul Brigăzii Rutiere. Apoi, pentru ca Poliția Română să evite un scandal și mai mare, s-a adus în discuție clasarea dosarului.

Însă există cu siguranță probleme de atitudine ale unor angajați ai Poliției Române față de public. Sunt probleme de comunicare internă și externă. De necunoaștere a unor proceduri de rutină și a legislației referitoare la validitatea numerelor de înmatriculare formate exclusiv din litere pe teritoriul României. Nu s-a înmânat nici o copie a procesului verbal lui Răzvan Ștefănescu după interogatoriul de 3 ore, cel mai probabil pentru a se mușamaliza mai ușor situația sau pentru a ascunde ridicolul situației de ochii presei sau a unui cadrul legal de contestare a amenzii. Sau pur și simplu a fost o tentativă de umilire în public, pentru a le da un exemplu de pedeapsă românilor. Din păcate efectul a fost opus iar degradarea a afectat întreaga imagine a Poliției Române.

Se observă că există abuz de putere și exces de zel în această instituție (și nu numai) – o atitudine ce nu se va schimba nici peste generații.

Aici e marea întrebare: cât de departe se va merge cu aceste abuzuri? Sau acestea se vor înmulți cu timpul sub regimul PSD? Probabil că da.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă