Sari la conținut

Despre mine

pe coclauri

Locuiesc în Suedia din ianuarie 2012 și am venit în această țară ca angajat Ericsson, companie căreia îi sunt alături din martie 2008.

Îmi plac oamenii, detaliile, autodisciplina și lucrurile făcute bine. Sunt om tehnic, și printre altele călătoresc cât timpul îmi permite – sunt încă în perioada aceea a vieții când descoperitul unor locuri noi îmi întreține bunăstarea și îmi aduce experiențe de viață. Dacă nu sunt online, probabil sunt pe undeva prin coclauri cu rucsacul în spate și camera la gât. Iar dacă alții scriu despre viața cum trece prin fața lor, eu nu pot decât să mă bucur de a mea și de ceea ce se întâmplă cu mine în prezent.

Am crescut în mare parte din fantezii, încercând să-mi construiesc un drum palpitant și aleator. Și aici am aplicat sfatul lui Mark Twain:

Peste 20 de ani vei fi mai dezamăgit de lucrurile pe care nu le-ai făcut decât pe cele care le-ai făcut. Așa că ridică ancora. Navighează în larg departe de siguranța portului. Prinde vântul care să umfle pânzele. Explorează. Visează. Descoperă.

La un moment dat i-am spus unui suedez, în glumă, că mi-ar plăcea să fiu vampir. Pentru că-mi este teamă că nu voi trăi suficient de mult încât să fac toate lucrurile pe care îmi doresc să le fac în viața asta de om. Și s-a uitat la mine într-un mod amuzant.

Această pagină personală documentează călătoria mea spre o viață nouă. E un blog informativ pentru oricine dorește să se mute în Suedia sau poate inspira români să se mute în străinătate. Pentru românii care deja locuiesc în Suedia, multe din ceea ce voi scrie aici pot fi ceva de genul “am fost deja acolo” sau “am făcut asta cu mult timp în urmă”. Totuși, am speranța că cititorii mei vor găsi utile informațiile publicate pe acest blog și vor aprecia conținutul lui.

Până să mă găsiți online, am întrebat prietenii din jurul meu ce fel de informații ar dori să citească. Răspunsurile au fost cel puțin interesante. Unii au vrut sa afle informații despre piața muncii din Suedia, despre cum e atmosfera în mediul business și cum să-ți faci prieteni aici. Alții, despre cum am avut curajul să-mi împachetez lucrurile și să mă mut tocmai în Suedia. Alții au vrut să știe detalii (picante sau nu) despre diferențele culturale dintre balcanici și scandinavi, respectiv sfaturi despre cum să te poți adapta ușor printre suedezi.

În esență, ideile mele de viață sunt următoarele:

1. îmi trăiesc viața pe baza principiilor care îmi fac mie bine, nu pe baza așteptărilor celor din jurul meu, iar dacă nu aleg eu ceea ce îmi place, probabil că voi sfârși prin a alege alții pentru mine;
2. cea mai agreabilă religie e aceea prin care îi dai celui de lângă tine ceea ce ție ți-ar face plăcere să ți se dea înapoi;
3. pot face și lucruri pentru mine, dar în același timp îi pot ajuta și pe alții;
4. sunt flexibil, orice se poate învăța și nimic nu e pierdut.

În încheiere, primii ani de Suedia au fost și sunt încă frumoși. Aș zice, mai degrabă, că am călătorit de unul singur pe un drum necunoscut: ridicol, surprinzător, terifiant și de neuitat. Cu toate astea, oricât de ciudată, plăcută și diversificată a fost calea aleasă de mine, pentru mine ca expat român, iarba va dansa mereu aici în Suedia.

 

Politica de comentarii

 

Aprob destul de repede comentariile elaborate și de bun simț.
Resping direct comentariile care nu au legătură cu conținutul postărilor sau mi se par irelevante. Polemicile, aroganțele, negativismele, misoginismul, xenofobia, homofobia și rasismul nu-și au locul aici. Și încerc să mă feresc de oamenii care se încăpățânează să își impună punctul de vedere cu orice preț, sunt impulsivi sau caută să îi tragă pe alții în jos.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă