Sari la conținut
Femeile suedeze prin ochii unui român

Femeile suedeze prin ochii unui român

Aproape orice bărbat care locuiește în Suedia și cu care am povestit, mi-a spus același lucru despre suedeze, anume că sunt tot ceea ce ți-ai dori de la o femeie: sunt înalte, blonde, frumoase, au corp atletic și un caracter puternic. Alt stereotip întâlnit e că femeile suedeze sunt frivole și puțin masculine în comportament.

Ca să nu fac din această postare o listă cu stereotipuri, n-aș putea să descriu femeile unei anumite țări într-un fel anume, ci mai degrabă aș putea face niște observații despre ele, din categoria “bine de știut”.

Bun. Să începem!

Sunt punctuale și plănuiesc totul la minut

Dacă compania Apple ar fi o țară, ea ar fi cu siguranță Suedia. Nu poți să nu observi un simț al detaliului în orice e făcut de mâna unui suedez, de la un scaun IKEA și până la un camion Volvo. Totul e optimizat, logic și clar, chiar și în stațiile de autobuz, unde autobuzele vin mereu la timp. Dacă vrei să lași o impresie bună unei suedeze, primul lucru pe care îl poți face e să ajungi la timp la întâlnire. Sau ia-o așa:

5 minute întârziere – se acceptă o scuză simplă

10 minute întârziere – trebuie să ai o scuză bună

15 minute întârziere – anulează întâlnirea

Suedezii sunt mereu la timp cu toate, respectă termenele de livrare și se pare că în Suedia acestea sunt elemente intrinseci, fiind adânc înrădăcinate în viața de zi cu zi a unui suedez. Am observat că suedezii ajung în general la întâlniri cu câteva minute mai devreme, dar și că toate mijloacele de transport în comun ajung la timp. Totul “merge ceas” în Suedia -cum ar spune-o un elvețian- iar o persoană care nu ajunge la o întâlnire e considerată de neîncredere și e numai bună de evitat pe viitor.

Evită orice formă de conflict

Dacă în România tăcerea este percepută ca un moment incomod, în Suedia, ea poate fi o pauză confortabilă. Deși poți asocia Suedia cu o entitate neutră, nu vă imaginați că femeile suedeze nu sunt familiare cu complexitățile vieții din alte țări și cu diversitatea culturală. O suedeză s-ar putea să fi văzut lejer 30 de țări până la 30 de ani, să fi locuit în alte 5 și să fi ajuns de una singură pe Everest la Base Camp, la peste 5.000 de metri altitudine.

Suedezii iau educația în serios și călătoresc prin lume încă de la vârste fragede. Deci, în niciun caz nu lăsa impresia unei suedeze că ești românul care le știe de toate, că vii din țara care a (re)inventat roata și încearcă să eviți orice formă de dezbatere verbală inutilă, discuții xenofobe, rasiste sau să îi aduci în vedere mentalități medievale, anume că locul femeii e la cratiță și la crescut copiii.

Sunt independente

Independente prin natură, nu sunt obișnuite ca bărbații să le răsfețe și se descurcă singure aproape în orice situație. E bine să arăți respect în interacțiunea cu ele și să lași de-o parte misoginismele cu blonde și femei la volan, asta dacă vrei să păstrezi femeia suedeză lângă tine.

O altă parte a individualității femeilor suedeze e relația ocazională, deși cordială, cu familia lor. Spre deosebire de Estul Europei, nu sunt prea dependente de relația cu familia și preferă să aibă o viață socială independentă în toate aspectele ei, de la crescutul copiilor fără ajutorul părinților și până la a locui departe de casa părintească.

Sunt deschise la minte

Din interacțiunile avute, femeile suedeze pe care le-am întâlnit mi-au arătat faptul că nivelul lor de educație este peste medie, sunt liberale în mentalitate și conștiente că locuiesc într-unul din cele mai bune sisteme politice socialiste din lume. Știința are tedința să depășească religia în majoritatea zonelor de interes, în special în deciziile politice și administrative. Așa că, dacă vrei să o impresionezi pe suedeză, o poți implica în discuții despre egalitatea dintre sexe, mediul înconjurător, reciclare și viața socială. E mult mai bine să îi lași impresia unei suedeze că ești un om dezghețat, decât să îți arăți interesul pentru mentalitățile conservatoare și să îi explici cum e cu Dumnezeu și religia ta.

Vorbesc fluent limba engleză

Limba engleză o auzi peste tot: în reclame, la TV și în conversațiile de zi cu zi dintre oameni. Am auzit mulți suedezi inserând englezisme în limba suedeză doar pentru faptul că nimic nu se potrivește mai bine în descrierea unei situații decât un cuvânt în engleză. Încearcă să vorbești engleza pe stradă într-o țară precum Franța, Germania sau România și s-ar putea să ai surprize.

Familiare cu ultimele tehnologii și cu proiectele DIY (Do it Yourself)

Pe scara mea locuiește o avocată cu care am povestit la un moment despre cum și-a renovat întreg apartamentul și și-a montat noul parchet de una singură. Am rămas impresionat!

E la ordinea zilei să vezi femei cumpărând scule de la un magazin de construcții și chiar fete de liceu făcând vlogging cu teste la produse tehnice și camioane Scania (fără mișto!):

Luând în considerare faptul că Suedia e una din țările cele mai evoluate din Europa, există probabilitatea să-ți vezi partenera suedeză având o grămadă de fleacuri electronice prin casă sau chiar dându-ți un sfat când vine vorba de a-ți cumpăra o mașină de spălat rufe. Cel mai sigur e să nu pari tehnofob și să nu faci pe interesantul în fața unei suedeze, dacă vrei să îi lași o impresie bună.

Rezervate prin natură

Dacă vii din România, adică dintr-o cultură unde e în regulă să îți exprimi emoțiile prin gesturi și cuvinte, în Suedia s-ar putea să te lovești de o politețe tăcută sau o ușoară formalitate. Suedezii nu sunt obișnuiți să devină prieteni cu cineva într-o perioadă scurtă de timp.

Cât privește spațiul personal, postura formală e o modalitate de fi policos și a-ți arăta respectul față de interlocutor. Poate o astfel de abordare apare datorită climatului rece și auster din Suedia, care probabil îi face pe suedezi să pară distanți și fără umor în ochii unui balcanic.

Așa că, dacă dorești să te arăți interesat de o femeie suedeză, cel mai sigur e să încerci o abordare subtilă, deoarece suedezele devin, mai degrabă, precaute la o interacțiune agresivă în stil balcanic. Și e bine de știut că majoritatea nu răspund la un flirt în tren, metrou, autobuz, în timp ce stau la o coadă, sunt la cumpărături sau merg pe stradă pur și simplu.

 

PS: S-ar putea ca această postare să fie considerată o generalizare, însă ea reflectă impresia pe care mi-am format-o eu în toți acești ani de când sunt în Suedia, prin prisma interacțiunilor de care am avut parte. Comentariile ofensatoare nu vor fi aprobate. În schimb, comentariile constructive gen “cum e relația mea cu o suedeză” și “cum merge la mine dating-ul în Suedia” sunt bine primite.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă