Sari la conținut
Câtă mâncare aruncă la gunoi un restaurant suedez

Câtă mâncare aruncă la gunoi un restaurant suedez

Pe durata verii, în mare parte birourile firmelor suedeze sunt goale. Mai și trăim, nu doar muncim, asta pentru că vara e scurtă și așa e cultura muncii în Suedia.

Unul dintre restaurantele suedeze pe care le frecventez pentru a lua prânzul aproape de birou, a avut ideea de a începe o campanie de reducere a cantității de mâncare aruncată. Și a început cu ea în mijlocul verii, când majoritatea clienților erau în concediu. Pentru a exemplifica cantitatea de mâncare aruncată, am făcut trei poze în date diferite care îmi lasă de înțeles că mesajul rușinos (fiecare cititor îl poate interpreta cum dorește) a avut efect.

74,32Kg de mâncare aruncată la data de 24 iulie 2017, în mijlocul perioadei de concedii:

51,46Kg de mâncare aruncată la data de 8 august 2017:

50Kg de mâncare aruncată la data de 14 august 2017, când lumea s-a întors la birouri:

Când sunt acasă îmi place să gătesc, să experimentez rețete noi și nu obișnuiesc să arunc mâncarea, mai ales dacă o fac pentru mine. Am avut musafiri suedezi acasă la mine care, fiind curioși de fel, m-au întrebat cum de masa mea e atât de diversificată. Le-am spus că e ceva tipic culturii românești, că românii pe care mi-i păstrez ca prieteni sunt oameni ospitalieri și că, la modul general, românii vor ca oaspeții care le calcă pragul casei să se simtă bine. La final am adăugat faptul că unii români tind chiar să pună pe masă tot ce au mai bun în frigider, că întâlnirile între români se pot lungi mai mult decât standardul nescris de maxim două ore al unei vizite pe stil suedez și că, cel mai ușor mod de a-ți enerva gazda românească e să lași o cantitate considerabilă de mâncare în farfurie.

Să revin. Am avut la serviciu pe o perioadă scurtă un coleg african alături de care am mers la un prânz cu colegii scandinavi și unul chinez. Africanul își făcuse un obicei din a critica mâncarea și lăsa de fiecare dată o parte din porție în farfurie, fapt ce m-a determinat să îi zic povestea de mai sus cu gazda românească. Și la final, am adăugat:

Nu știu cum e cu mâncarea pe la voi prin Africa, dar îmi lași impresia că nu e chiar așa de rău precum știam. Știi, la televiziunea națională suedeză rulează campanii cu donații pentru ajutorarea copiilor din Africa, de informare despre refugiații de război și pentru promovarea integrării imigranților și a diversității. Cu siguranță obiceiul aruncatului mâncării nu ar trece neobservat dacă ai merge în vizită acasă la un român sau la un suedez. E posibil chiar să nu mai calci a doua oară pragul casei acelor oameni!

Colegul meu finlandez zâmbește – și finlandezii sunt oameni direcți. Colegii suedezi tăceau mâlc – evită în general conflictele. Chinezul confirmă teoria mea în cultura lui, moment în care îmi dau seama că am format cu el la masă o alianță strategică chinezo-română, ca înainte de ’89. Africanul se uita la noi și se gândea. Am schimbat apoi subiectul, africanul și-a terminat mâncarea din farfurie iar momentul acela s-a transformat într-o glumă și un gest de apreciere pentru intervenția mea la următoarele prânzuri cu colegii de birou.

Sper că, odată ajuns în țara lui natală, africanul meu își va calcula mai bine porția din farfurie și va dori în viitor să treacă pragul unei case unde locuiește un român.

 

Poză copertă: Restaurantul Griffin Steakhouse, Stockholm
Sursa: Tuukka Ervasti / imagebank.sweden.se

Un comentariu la articolul "Câtă mâncare aruncă la gunoi un restaurant suedez"

  1. George Petrineanu

    Cred că și în unele zone ale României se practică risipa. Pentru orice masă, cu sau fără oaspeți, se pregătește mai multă mîncare decît trebuie. Se umple masa la refuz, de dragul senzației de bunăstare.

    Lumea mănâncă la greu, nu lasă în farfurie. Dar la sfârșitul mesei rămâne multă mîncare care, cu toate că se păstrează și pentru alte mese, într-un sfârșit tot se aruncă.

    Pe pachetele de lapte suedeze sunt sugestii cum să folosești eficient alimentele. De exemplu depășirea termenului de valabilitate nu înseamnă că nu se mai poate mânca, în funcție și de aliment.

    răspunde

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă