Sari la conținut
Două săptămâni (și 200 de kilometri) prin Parcurile Naționale Sarek și Padjelanta

Două săptămâni (și 200 de kilometri) prin Parcurile Naționale Sarek și Padjelanta

Filmul de mai jos este creație proprie și acoperă o rută de 200Km între Saltoluokta – Áhkká – Ritsem – Stáloluokta – Kvikkjokk. Am vizitat toate aceste locații în August 2016, pe durata concediului meu din nordul Suediei, prin Parcul Național Sarek și Parcul Național Padjelanta, două dintr-un total de 29 de parcuri naționale de pe întreg teritoriul Suediei.

Pe scurt:

00:44 – o vulpe venise să-mi mănânce din palmă;
00:53 – râul pe care nu l-am putut trece amonte, dar în final l-am trecut aval prin zona în care se făcuse deltă;
01:20 – singurul pod din mijlocul Parcului Național Sarek. În rest, râurile se trec cu rucsacul în spate și bocancii după gât;
02:01 – la granița dintre Laponia/Padjelanta, Sarek și Áhkká;
03:30 – l-am rugat pe pilotul elicopterului să zboare peste mine, pentru a filma scena;
03:36 – casă sami cu steagul Norvegiei;
03:40 – biserică sami;
03:56 – dimineața în care am avut vizitatori. Reni!
04:20 – hai la joacă! Animalele astea, clar, nu sunt deloc stresate

Harta traseului

Întrucât nu am avut acoperire la rețeaua de telefonie mobilă, mi-am activat abonamentul la dispozitivul de urmărire prin satelit, un Delorme (Garmin) inReach Explorer. Cu ajutorul lui am putut ține legătura cu familia din România, prietenii din Suedia și contul meu de Facebook. Dispozitivul are acoperire globală 100% în rețeaua de sateliți Iridium și poate trimite semnal SOS la centrul GEOS.

GEOS este liderul global pentru monitorizarea și gestionarea situațiilor de urgență. Suportă misiuni de salvare în peste 140 de țări și ajută la salvarea vieților. Sunt activi 24/7/365 și răspund semnalului SOS trimis prin satelit, îți urmăresc dispozitivul activ și notifică contactele și autoritățile compentente pentru situații de urgență din zona ta. Apoi, în timp ce o echipă de ajutor este trimisă spre tine, GEOS va continua să îți trimită mesaje cu update-uri și informații critice până când situația ta se va rezolva.

Am întrebat Administrația Maritimă Suedeză despre costul intervențiilor și mi s-a comunicat că acestea sunt gratuite pe teritoriul Suediei, chiar și în cazul unei alarme false:

For questions about this device I recommend you to contact a reseller. I don’t know what’s included in the insurance, in Sweden there is no cost for a SAR-operation that the person in distress have to pay, not even when it’s a false alarm. You can find a list of approved Personal Location Beacon (PLB) models at Cospas-Sarsat website. I’ve believe that this is the only beacons that we are able to register.

Contul Garmin inReach Explorer

 

Muzica:

Richard Lacy / David Bird / Richard Kimmings – Nature
Luke Richards – Last Summer

sub licența AudioNetwork

Producția:

Foto: Canon S110
Video: Apple iPhone 6S Plus
Editare: Apple iMac 27″ / iMovie / Photos
Tripod: Shoulderpod S1, Manfrotto Pixi Mini
Timelapse: Syrp Genie Mini

This slideshow requires JavaScript.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă