Sari la conținut
Poveștile românilor veniți în Suedia

Poveștile românilor veniți în Suedia

Celor care nu au găsit suficiente informații despre românii din Suedia, le voi face un sumar cu reportajele și articolele pe care le-am urmărit pe durata șederii mele în această țară.

Seria “Unde-i acasă? Povestea românilor din Suedia” de la TVR1

Irina Păcurariu propune o serie de reportaje având ca obiectiv declarat aflarea sensului pe care acasă îl are pentru milioane de români. Destinaţiile acestui proiect au fost comunităţi de români din Italia, Suedia, Portugalia, Spania și Germania. Zecile de interlocutori întâlniţi au răspuns la întrebări ca:

De ce aţi plecat?
De ce v-aţi mai întoarce în România?
Care este statutul emigrantului român?
S-a schimbat în ultimii ani percepţia Europei despre români?

Partea I:
Partea a II-a:

Seria “De aceea vin cerșetorii” din cotidianul suedez Expressen

Sunt cei pe care-i vezi. Cei de pe asfalt. Dar ei nu sunt singurii care părăsesc România. Articolele au fost publicate pe pagina ziarului suedez Expressen în trei limbi: română, suedeză și engleză.

Expressen trezește reacții puternice – aici este filmat momentul în care se distribuie cotidianul suedez în București, tipărit în limba română.

Seria “Pierdut paradis. Ofer recompensă” de la Antena 3

Cerşetorii români au stârnit un fenomen fără precedent în Suedia. Alungaţi din vest, mii de cerşetori români s-au reorientat, au pornit spre nord şi ajuns în Suedia. Suedezii nu mai văzuseră cerşetori de o jumătate de secol şi nici tabere de corturi în mijlocul oraşelor nu au avut. Disconfortul lor a fost mai mult decât estetic iar Suedia a fost curprinsă de sentimente amestecate: remuşcare, milă, spaimă, confuzie, ruşine.

Impactul ciocnirii dintre civilizaţii a fost însă complet diferit de cel din alte state occidentale. Suedezii nu şi-au trimis Poliţia să-i alunge pe cerşetori, ci s-au grăbit să-i înţeleagă. I-au studiat, au scris doctorate despre ei, au pus în scenă piese de teatru și au făcut benzi desenate pentru copii ca să poată obişnui noile generaţii cu aceste prezenţe exotice de pe străzile oraşelor, semn că armata de săraci venită din România a schimbat pentru totdeauna paradisul suedez.

Lucrare de doctorat: “Cum să devii cerșetor de succes în Suedia”

Seria “România Scandinavă” de la Pro TV

“România Scandinavă” descoperită de Rareș Năstase. Poveștile românilor care i-au invadat pe urmașii vikingilor. (8.09.2015)
România Scandinavă, episodul 1 (8.09.2015) Unii au descoperit societăți fericite în care oamenii trăiesc frumos și echilibrat, alții însă au fost interesați doar de legile permisive. Românii din Scandinavia care pozează în milogii Europei iar acasă au Mercedes în fața vilei. “Spun direct: fur, măi, frate!”
România Scandinavă, episodul 2 (9.09.2015) Traficanții români care duc oameni la cerșit în Suedia și Finlanda caută persoane în vârstă sau cu dizabilități. Odată ajunși în Suedia, aceștia cumpără locurile de pe străzi unde românii stau cu mâna întinsă.
România Scandinavă, episodul 3 (10.09.2015) Paradisul scandinav văzut de un român, judecător în Suedia. Acesta lasă ușa casei descuiată într-o comună cu infracționalitate zero.
România Scandinavă, episodul 4 (11.09.2015) Viața vasluienilor care își câștigă existența la tăiat lemne în zonele izolate din Scandinavia.
România Scandinavă, episodul 5 (14.09.2015) Povestea suedezei care a “adoptat” o familie de cerșetori români: “Ne-a luat din stradă și ne-a băgat la ea în casă!”
România Scandinavă, episodul 6 (16.09.2015) Există și vârstnici care au credite imobiliare pentru câteva decenii, dar n-au griji. Nu se întâmplă la noi, ci în țările din nord, acolo unde statul îi încurajează pe oameni să trăiască frumos indiferent de vârstă.
România Scandinavă, episodul 7 (18.09.2015) Suedia este țara unde domeniul afacerilor se bazează întâi de toate pe seriozitate. Orice patron poate fi verificat pentru că are pe Internet un fel de dosar care îi demonstrează bonitatea.
România Scandinavă, episodul 8 (21.09.2015) Suedia a primit în ultimii ani aproape 30 de mii de români, mulți cu studii superioare, care au acceptat slujbe sub nivelul lor de pregătire.
România Scandinavă, episodul 9 (23.09.2015) Nordul Europei rămâne o alternativă viabilă pentru mulți imigranți, pentru că acolo există legi permisive și interpretabile. Normele suedeze vechi sunt speculate de mulți români.
România Scandinavă, episodul 10 (25.09.2015) În timp ce România dovedește că este incapabilă să aibă grijă de bătrânii ei, Suedia are pensionari cu bătrâneți frumoase și liniștite. Cum se vede cel mai bun loc în care să îmbătrânești, văzut prin ochii unei asistente din România.
România Scandinavă, episodul 11 (28.09.2015) Artista Dana Dragomir a cântat la Phenian în fața soților Ceaușescu și liderului corean în anii ’80, dar ulterior a fugit în Suedia unde și-a construit o carieră de succes.

“Vi kallas tiggare / Ne numim cerșetori” de la televiziunea suedeză SVT

Alexandra Pascalidou, producatoarea documentarului: “Oamenii se întreabă “ce face România?”. Problema e că acești oameni, aproape 4.000, care cerșesc pe străzile Suediei, sunt practic ambasadorii României.” – via ProTV

Cerşetor român ajutat de un suedez

Viaţa unui cerşetor român de pe străzile din Suedia s-a schimbat peste noapte după ce bărbatul a avut norocul să cunoască un tânăr locanic generos.

O suedeză s-a căsătorit cu un cerșetor român căruia îi aducea zilnic mâncare

A cerşit o bucată de pâine, însă a primit un dar la care nu se aştepta vreodată: dragostea unei tinere cu suflet mare. O tânără din Suedia, pe nume Josefin, a ales să-şi unească destinul cu cel al lui Florin, românul care cerşea nu departe de casa ei.

Ceea ce am găsit mai sus sunt doar o parte din articolele și reportajele pe care le știu că au legătură cu românii din Suedia. Odată ce voi găsi materiale noi sau voi primi sugestii și link-uri din partea cititorilor, le voi adăuga în această postare.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă