Sari la conținut
Primii cinci ani în Suedia

Primii cinci ani în Suedia

În 9 ianuarie 2012 a fost prima mea zi în Suedia. Îmi aduc aminte de prieteniile lăsate acasă și aproape am uitat de cele care s-au răcit. Cred că e o chestie ce vine cu timpul. Pe plan personal am devenit mai liniștit, mai rezervat și acum se pare că am mai mult timp pentru mine, ceea ce e un lucru bun.

Pe plan profesional am făcut pași înainte, față de acum cinci ani. Nu vorbesc nimănui despre serviciu prea mult, decât dacă sunt întrebat din curiozitate. În ciuda la ce ați citit pe la știri, Suedia nu a trecut la programul de 6 ore pe zi, deși tare mi-aș dori să plec acasă mai devreme. Sper că programul mai este încă în stadiu de test prin ceva companii de stat suedeze sau poate chiar în cele private.

Mi-am descoperit pasiuni, am întâlnit oameni noi, am construit relații din temelii cu oameni din alte culturi și am aflat cum e să trăiesc printre străini. Pot recomanda și altora astfel de experiențe, mai ales celor cărora se simt mai altfel dacă își mai ies uneori din zona de comfort și le place. Nu e ușor să pleci singur în lume și să pornești totul de la zero, doar cu bagajul de cunoștințe și experiențe acumulate în țara ta.

Am momente în care îmi este dor de casă, dar asta este. Casa mea va fi peste tot pe unde voi călători și nu mă simt nici rupt de țara mea, deși peste câteva zile voi aplica pentru cetățenia suedeză, ceea ce e doar o formalitate online și un pașaport românesc trimis prin poștă.

Pentru cine mă cunoaște, da, știu că nu vă place când critic România și sistemul de acasă. Luați asta ca pe un semn că m-am schimbat și că nu fug de probleme, ci uneori le aduc în vedere, le discut sau încerc să le rezolv. Sper să nu îmi purtați pică pentru asta, însă nu mai îmi place să văd ceea ce la un moment dat ignoram și eu pe vremea când eram acasă, astâmpărându-mi nervii în ieșirile cu prietenii, trecând peste probleme cu zâmbetul pe buze sau făcând haz de necaz.

La final, sper că sunteți bine cu toții și că viața vă va oferi bucurii mai multe în noul an. Eu voi continua să îmi documentez impresiile personale despre Suedia și ieșirile prin lume, întrucât am fost încurajat să o fac mai des iar unii mi-au scris că îmi urmăresc activitatea cu plăcere. Deși nu mi s-a spus (sau nu voi recunoaște eu în mod public), poate unii dintre voi ați “furat” la modul bun ceva de pe la mine în ultimii ani. Sper să fie așa…

9 comentarii la articolul "Primii cinci ani în Suedia"

 1. De doua zile am descoperit blogul tau. Am luat la rasfoit toate articolele tale si inca nu am terminat : ) .Ne-am mutat si noi de curand, eu si sotul meu in Stockholm, imi place mult aceast oras, tara e altfel. Multumim pentru ca impartasesti cu noi toate aceste informatii, ne sunt de folos mult. Succes si spor in tot ceea ce faci!

  răspunde
 2. Cristina Totolan

  Andreas,am dat de blogul tau din intamplare,cautand ceva detalii despre Stockholm,sa aflu lucruri mai in detaliu despre ce putem face .Am in plan sa vizitez acest oras in vara anului ce va urma.
  Surprinzator a fost sa aflu ca luna Iulie este o luna de vacanta in Suedia.Oare este ok sa venim atunci?

  răspunde
  • Luna iulie este o lună foarte turistică și sunt mulți vizitatori în orașul Stockholm în acea perioadă. Puteți veni de Midsummer la finalul lui iunie – e o sărbătoare suedeză care se sărbătorește intens pe tot teritoriul Suediei. Aș zice că din punct de vedere al vremii e plăcut începând cu luna aprilie, cam până la final de septembrie.

   Apucați-vă de pe acum de planning, că locurile la hoteluri se rezervă rapid pentru luna iulie!

 3. Iti multumesc pentru ca scrii pe acest blog si pentru articolele bine documentate si sincere pot spune. Regăsesc aspecte din Danemarca in povestiri si situatii, sper sa reusesc sa fac si pasul de a ma muta in viitorul apropiat. Mult succes in continuare:)

  răspunde
  • Mulțumesc pentru mesajul tau, Oana! Sper să reușești să îți îndeplinești visul cu mutarea în Danemarca.
   Aștept impresii de acolo și, de ce nu, poate te vei apuca și tu de scris cum fac eu… :-)

 4. interesant blogul tau si ma bucur ca impartasesti cu altii povesti din suedia :)

  răspunde
  • Multumesc Cătălin! Deși am ales alt drum, îmi face plăcere să îl prezint celor de acasă într-un fel inedit: ca experiență personală, dar și ca imagine pozitivă a Suediei. Ajută, mai ales pentru cei care doresc să se mute aici, sunt curioși legat de viața în Scandinavia sau vor să înțeleagă mentalitățile oamenilor de aici!

 5. George Petrineanu

  Andreas, am citit cu plăcere povestea celor cinci ani pusă pe o jumătate de pagină. Te voi urmări – de pe strada de alături. Cale bună în continuare!

  răspunde
  • George, îți mulțumesc pentru prietenia sinceră și pentru feedback-ul pe care mi l-ai dat în ultimii ani, legat de Suedia și viața printre suedezi! Mi-a făcut, într-un fel sau altul, viața mai ușoară! :-)

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă