Sari la conținut
Sărbătoarea de Midsummer din Suedia văzută prin ochii străinilor

Sărbătoarea de Midsummer din Suedia văzută prin ochii străinilor

În cazul în care nu ai știut, sărbătoarea de Midsummer are loc la mijlocul solstițiului de vară și marchează cea mai lungă zi luminată din an și prima zi de vară din emisfera nordică. Midsommarafton implică băut, mâncat, băut, cântece despre niște broaște mici, băut de snaps, dansuri în jurul unui stâlp, băut de bere și purtatul coroanelor de flori.

Din categoria da, asta chiar s-a întâmplat, IKEA Germania a creat o reclamă în anul 2005 prin care a satirizat sărbătoarea de Midsummer din Suedia. În modul tradițional ea este o petrecere cu costume naționale, destul de multă mâncare, cântece și dansuri. Din păcate reclama de mai jos nu a fost niciodată difuzată, dar din fericire geniul artistic al ei a rămas în continuare pe YouTube.

Partea care nu se vede din afara Suediei o vei afla de la mine în rândurile următoare.

Întâlnirile cu mașini americane sunt parte din distracțiile celor din orașele mici

Mii de mașini americane de colecție importate anual în Suedia satisfac cererea subculturii raggare și combină moda lui John Travolta din filmul “Grease” cu obiceiurile de băut de la un concert Lynyrd Skynyrd. O scanare vizuală a șoferilor confirmă faptul că trendul raggare este înrădăcinat în sufletul suedez la fel cum sunt magazinul IKEA și formația muzicală ABBA!

Cumpărăturile de la Systembolaget sunt lăsate pe ultima sută de metri

Iubește-l sau urăște-l, dar Systembolaget este singurul magazin unde se vinde alcool pe teritoriul Suediei, afară de restaurante, baruri și magazinele alimentare unde băuturile alcoolice comercializate au un procentaj de maxim 3.5%.

Te-ai întrebat vreodată cum ar arăta Suedia dacă alcoolul nu ar fi impozitat masiv și ar fi comercializat la fiecare colț de stradă precum se întâmplă în România?

Cartofii și electronicele se ieftinesc înainte de weekend

“Omul înțelept își cumpără vara sanie și iarna căruță”, o spune unul din proverbele românești. Așadar, în timp ce carnea se scumpește la români înainte de sărbători, la suedezi se ieftinesc cartofii, cu mențiunea că poți cumpăra maxim 5 kilograme de cartofi de persoană. Române, acum e timpul să îți faci proviziile pentru iarnă!

Pe lângă promoțiile la cartofi, până și lanțul german de magazine Mediamarkt din Suedia oferă reduceri la electronice și electrocasnice abonaților prin newsletter:

În ziua de duminică, magazinul IKEA face promoții și vinde pe rupte!

După un dezmăț de weekend, probabil că pentru unii suedezi o tură de cumpărături la magazinul IKEA este ca o pastilă ce are același efect precum se spune că au castraveții murați românești consumați pentru a elimina mahmureala. Se poate constata ușor că sunt reduceri masive, magazinul IKEA este plin iar cărucioarele și cataloagele s-au terminat.

Solstițiul de vară: totul este despre sex

Solstițiul de vară este conectat cu fertilitatea în multe culturi din jurul lumii. Etnologul suedez Jan-Öjvind Swahn spunea pentru CNN că la nouă luni după Midsummer se nasc mulți copii în Suedia.

Afară de combinațiile ce implică alcoolul consumat în exces cu ocazia acestei sărbători, tinerele suedeze își pot visa partenerul urmând o tradiție mai veche: fata trebuie să adune șapte tipuri de flori din șapte grădini diferite și să le pună sub pernă.

 

Poză copertă: Midsummer este una dintre cele mai îndrăgite sărbători din Suedia. Încă din timpuri păgâne, suedezii au sărbătorit cea mai lungă zi din an în jurul solstițiului de vară. Începând cu anul 1950, din motive practice, suedezii țin acest eveniment anual între 19 și 25 iunie.
Sursa: Carolina Romare / imagebank.sweden.se

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă