Pe 4 ianuarie ieșisem cu rucsacul în spate pentru o plimbare de câteva zile cu cortul pe ruta Sörmlandsleden, pe o lungime de aproximativ 50Km. Se anunțau -15 grade Celsius afară și ninsese abundent. Cu o zi înainte îmi activasem serviciul de SOS și monitorizare prin satelit de la comunicatorul prin satelit, un Garmin inReach Explorer, pe care urma să îl folosesc pentru a trimite un semnal SOS de urgență în cazul în care nu mai aveam semnal la telefonul mobil. Ei bine, n-am mai ajuns în natură, ci am făcut o criză de durere ce m-a trimis direct în spital la Urgențe, iar după două zile am fost operat de o piatră la rinichiul drept prin litotriţie extracorporeală cu unde de şoc.
Recepția pacienților și sala de așteptare
Am ajuns la casierie cu dureri insuportabile, mi-am descris problema și am fost rugat să urmăresc culoarul verde, să trec de zona de așteptare și să merg direct la secția de chirurgie.
Am fost surprins să observ după operație faptul că spitalul din Danderyd avea o pagină cu harta de acces în spital pentru fiecare secție, chiar și în limba română!
Analizele, internarea și calitatea serviciilor
În maxim 10 minute de la intrarea în spital am fost pus pe un pat unde mi s-au administrat medicamente care să îmi calmeze durerea. Însă durerea a continuat, așa că s-a decis internarea mea. Am văzut mulți medici străini veniți din diferite părți ale lumii, ce lucrau cot la cot lângă cei suedezi, într-un mediu relaxat și colaborativ. Am discutat și cu doi voluntari în vârstă despre problema mea – bănuiesc că erau parte din ceva program de extindere ale competențelor medicale, fără a fi absolvenți ai unei instituții de învățământ de profil. Rolul lor era să discute cu pacienții, să se familiarizeze cu procedurile și să poată ajuta personalul medical calificat din spital.
În poză eram în așteptare pentru tomografia computerizată, cu rucsascul și cortul sub picioare. Ironic, n-am mai ajuns în pădure, dar am fost pus într-o zonă cu tablouri… cu marea! În urma analizelor mi s-a găsit o piatră la rinichi, despre care citisem că e o problemă întâlnită la aproximativ 25% dintre români.
Una dintre doctorițele tinere mă întreabă cu zâmbetul pe buze:
– De unde ești? Ai nume foarte suedez și nu îmi dau seama după accent de unde vii!
– Din România. M-am mutat aici din 2012 și lucrez ca și inginer în IT la Ericsson…
– Și cum de ai ajuns în Suedia? Ai venit din dragoste pentru o suedeză?
M-am amuzat un pic, că nu era prima dată când am fost întrebat asta în ultimii 5 ani de când sunt în Suedia.
Pe holul spitalului era o curățenie exemplară și nu era mirosul acela specific de spital. De fapt, nu mirosea a nimic!
Am fost internat într-o cameră lângă alt pacient, cu baie dedicată în afara camerei noastre. Pe jos se circula în șosete (era foarte curat!) și nu cred că mi-ar fi fost permis să folosesc încălțămintea de acasă, dacă aș fi avut-o. Mi s-au dat haine noi (pe care le puteam schimba la discreție dintr-un dulap, după mărimi) și o pereche de șosete cu puncte de cauciuc pentru a nu aluneca pe hol sau în baie. Pentru igiena corporală, la baie erau bureți sigilați ce conțineau săpun cu alcool, iar pentru mâini aveam săpun lichid dezinfectant. Pentru comfortul pacienților, paturile se puteau ajusta electric dintr-o telecomandă.
Seara am început tratamentul cu pastile, pentru a încerca să elimin piatra pe cale naturală. Meniurile de prânz și cină au fost la alegere: 3 tipuri cu pui, 3 cu pește, meniu vegetarian și desert. În sala de oaspeți erau la discreție ceaiuri, cafea, prăjituri și ceva dulciuri ușoare, iar în frigider puteam alege sucuri naturale și băuturi energizante în genul iaurturilor. Erau gratuite, bineînțeles.
Cum nu îmi luasem încărcătorul de iPhone la mine, mi s-a împrumutat unul din partea spitalului.
În total, cred că au trecut vreo 15 doctori și asistenți medicali pe la patul meu. Am fost tratat cu respect, mi s-au explicat procedurile din cadrul operației, am fost asigurat că totul va fi bine și că sunt pe mâini bune. La final, am ajuns după două zile în sala de operații.
Înainte de externare
Mi s-au luat probe pentru a verifica dacă nu am plecat acasă cu ceva bacterii din spital. E procedură de rutină ce se face pentru a menține sub control igiena spitalului.
Cum se declară și se plătește concediul medical în Suedia
Angajatorul e obligat să plătească concediul medical pentru angajații care nu pot lucra din motive de boală. Angajatul are dreptul la concediu medical plătit din prima zi de la angajare. Prima zi de caz de boală nu se plătește, iar următoarele 7 sunt plătite cu 80% din salariul lunar. Dacă se prelungește concediul medical, începând cu a 8-a zi, angajatul trebuie să ceară medicului un formular dedicat, pe care acesta va scrie că pacientul nu poate lucra și este sub observație medicală.
Între timp, în ultima săptămână, în România
Ministerul Sănătății dat în judecată de o constănțeancă. Mama ei, o bătrână de 87 de ani, a decedat după ce a așteptat 26 de ore la Urgența Spitalului Județean – link
Şase ore de aşteptare la Urgenţe! Patru medici au fost nevoiți să rezolve 312 cazuri – link
Consultul de după operație
La aproximativ o săptămână după ce am ieșit din spital, am primit în căsuța poștală o scrisoare cu noua programare pentru analize prin tomografie computerizată, pentru a confirma vindecarea de după operație.
La ieșirea din zona de așteptare clienți, am completat pe un iPad formularul de feedback ca și client. Acesta este practic un sondaj cu mai multe întrebări legate de felul cum am fost tratat de către personal și care a fost calitatea serviciilor din spitalul Danderyds Sjukhus.
Cred că în acest moment, în anul 2017, un astfel de dispozitiv ar fi o ironie (sau o glumă proastă din partea cuiva) la adresa pacienților care se tratează în spitalele de stat românești.
De ce am dat acest exemplu cititorilor
Acest articol nu este despre mutarea mea în Suedia sau cât de bine îmi este mie în această țară. Nicăieri în lumea asta nu este totul perfect. Dar ce vreau să vă atrag atenția este că aici plătesc taxe, iar asta se vede în sistemul public suedez de sănătate.
Ceea ce îi mâhnește pe suedezi în momentul în care ceva nu funcționează bine în țara lor, e faptul că plătesc taxe mari și încă există probleme. Pentru a vedea o astfel de calitate a serviciilor și la noi, mai multe inițiative sunt necesare în întreaga societate românească, dar la toate nivelurile.
Articolul original: blogul lui Vlad Petreanu
Poză copertă: Procedură medicală. Cercetările suedeze legate de bolile cardiovasculare, îngrijirea și tratamentul pentru pacienții cu probleme cardiovasculare sunt printre cele mai bune din lume. Cercetătorii suedezi au contribuit la schimbarea și dezvoltarea de protocoale de tratament, care au devenit ulterior standarde internaționale.
Sursa: Melker Dahlstrand / imagebank.sweden.se
Lasă un răspuns