Sari la conținut
Jurnal din Suedia: sistemul public suedez de sănătate

Jurnal din Suedia: sistemul public suedez de sănătate

Pe 4 ianuarie ieșisem cu rucsacul în spate pentru o plimbare de câteva zile cu cortul pe ruta Sörmlandsleden, pe o lungime de aproximativ 50Km. Se anunțau -15 grade Celsius afară și ninsese abundent. Cu o zi înainte îmi activasem serviciul de SOS și monitorizare prin satelit de la comunicatorul prin satelit, un Garmin inReach Explorer, pe care urma să îl folosesc pentru a trimite un semnal SOS de urgență în cazul în care nu mai aveam semnal la telefonul mobil. Ei bine, n-am mai ajuns în natură, ci am făcut o criză de durere ce m-a trimis direct în spital la Urgențe, iar după două zile am fost operat de o piatră la rinichiul drept prin litotriţie extracorporeală cu unde de şoc.

Recepția pacienților și sala de așteptare

Am ajuns la casierie cu dureri insuportabile, mi-am descris problema și am fost rugat să urmăresc culoarul verde, să trec de zona de așteptare și să merg direct la secția de chirurgie.

Am fost surprins să observ după operație faptul că spitalul din Danderyd avea o pagină cu harta de acces în spital pentru fiecare secție, chiar și în limba română!

Analizele, internarea și calitatea serviciilor

În maxim 10 minute de la intrarea în spital am fost pus pe un pat unde mi s-au administrat medicamente care să îmi calmeze durerea. Însă durerea a continuat, așa că s-a decis internarea mea. Am văzut mulți medici străini veniți din diferite părți ale lumii, ce lucrau cot la cot lângă cei suedezi, într-un mediu relaxat și colaborativ. Am discutat și cu doi voluntari în vârstă despre problema mea – bănuiesc că erau parte din ceva program de extindere ale competențelor medicale, fără a fi absolvenți ai unei instituții de învățământ de profil. Rolul lor era să discute cu pacienții, să se familiarizeze cu procedurile și să poată ajuta personalul medical calificat din spital.

În poză eram în așteptare pentru tomografia computerizată, cu rucsascul și cortul sub picioare. Ironic, n-am mai ajuns în pădure, dar am fost pus într-o zonă cu tablouri… cu marea! În urma analizelor mi s-a găsit o piatră la rinichi, despre care citisem că e o problemă întâlnită la aproximativ 25% dintre români.

Una dintre doctorițele tinere mă întreabă cu zâmbetul pe buze:

– De unde ești? Ai nume foarte suedez și nu îmi dau seama după accent de unde vii!
– Din România. M-am mutat aici din 2012 și lucrez ca și inginer în IT la Ericsson…
– Și cum de ai ajuns în Suedia? Ai venit din dragoste pentru o suedeză?

M-am amuzat un pic, că nu era prima dată când am fost întrebat asta în ultimii 5 ani de când sunt în Suedia.

Pe holul spitalului era o curățenie exemplară și nu era mirosul acela specific de spital. De fapt, nu mirosea a nimic!

Am fost internat într-o cameră lângă alt pacient, cu baie dedicată în afara camerei noastre. Pe jos se circula în șosete (era foarte curat!) și nu cred că mi-ar fi fost permis să folosesc încălțămintea de acasă, dacă aș fi avut-o. Mi s-au dat haine noi (pe care le puteam schimba la discreție dintr-un dulap, după mărimi) și o pereche de șosete cu puncte de cauciuc pentru a nu aluneca pe hol sau în baie. Pentru igiena corporală, la baie erau bureți sigilați ce conțineau săpun cu alcool, iar pentru mâini aveam săpun lichid dezinfectant. Pentru comfortul pacienților, paturile se puteau ajusta electric dintr-o telecomandă.

Seara am început tratamentul cu pastile, pentru a încerca să elimin piatra pe cale naturală. Meniurile de prânz și cină au fost la alegere: 3 tipuri cu pui, 3 cu pește, meniu vegetarian și desert. În sala de oaspeți erau la discreție ceaiuri, cafea, prăjituri și ceva dulciuri ușoare, iar în frigider puteam alege sucuri naturale și băuturi energizante în genul iaurturilor. Erau gratuite, bineînțeles.

Cum nu îmi luasem încărcătorul de iPhone la mine, mi s-a împrumutat unul din partea spitalului.

În total, cred că au trecut vreo 15 doctori și asistenți medicali pe la patul meu. Am fost tratat cu respect, mi s-au explicat procedurile din cadrul operației, am fost asigurat că totul va fi bine și că sunt pe mâini bune. La final, am ajuns după două zile în sala de operații.

Înainte de externare

Mi s-au luat probe pentru a verifica dacă nu am plecat acasă cu ceva bacterii din spital. E procedură de rutină ce se face pentru a menține sub control igiena spitalului.

Cum se declară și se plătește concediul medical în Suedia

Angajatorul e obligat să plătească concediul medical pentru angajații care nu pot lucra din motive de boală. Angajatul are dreptul la concediu medical plătit din prima zi de la angajare. Prima zi de caz de boală nu se plătește, iar următoarele 7 sunt plătite cu 80% din salariul lunar. Dacă se prelungește concediul medical, începând cu a 8-a zi, angajatul trebuie să ceară medicului un formular dedicat, pe care acesta va scrie că pacientul nu poate lucra și este sub observație medicală.

Între timp, în ultima săptămână, în România

Ministerul Sănătății dat în judecată de o constănțeancă. Mama ei, o bătrână de 87 de ani, a decedat după ce a așteptat 26 de ore la Urgența Spitalului Județean – link
Şase ore de aşteptare la Urgenţe! Patru medici au fost nevoiți să rezolve 312 cazuri – link

Consultul de după operație

La aproximativ o săptămână după ce am ieșit din spital, am primit în căsuța poștală o scrisoare cu noua programare pentru analize prin tomografie computerizată, pentru a confirma vindecarea de după operație.

La ieșirea din zona de așteptare clienți, am completat pe un iPad formularul de feedback ca și client. Acesta este practic un sondaj cu mai multe întrebări legate de felul cum am fost tratat de către personal și care a fost calitatea serviciilor din spitalul Danderyds Sjukhus.

Cred că în acest moment, în anul 2017, un astfel de dispozitiv ar fi o ironie (sau o glumă proastă din partea cuiva) la adresa pacienților care se tratează în spitalele de stat românești.

De ce am dat acest exemplu cititorilor

Acest articol nu este despre mutarea mea în Suedia sau cât de bine îmi este mie în această țară. Nicăieri în lumea asta nu este totul perfect. Dar ce vreau să vă atrag atenția este că aici plătesc taxe, iar asta se vede în sistemul public suedez de sănătate.

Ceea ce îi mâhnește pe suedezi în momentul în care ceva nu funcționează bine în țara lor, e faptul că plătesc taxe mari și încă există probleme. Pentru a vedea o astfel de calitate a serviciilor și la noi, mai multe inițiative sunt necesare în întreaga societate românească, dar la toate nivelurile.

 

Articolul original: blogul lui Vlad Petreanu
Poză copertă: Procedură medicală. Cercetările suedeze legate de bolile cardiovasculare, îngrijirea și tratamentul pentru pacienții cu probleme cardiovasculare sunt printre cele mai bune din lume. Cercetătorii suedezi au contribuit la schimbarea și dezvoltarea de protocoale de tratament, care au devenit ulterior standarde internaționale.
Sursa: Melker Dahlstrand / imagebank.sweden.se

8 comentarii la articolul "Jurnal din Suedia: sistemul public suedez de sănătate"

 1. Cel mai bine este ca in Suedia bolnavii cronici sau cei mai bolnavi dintre cetateni nu trebuie sa plateasca mai mult decat plafonul de 1100 de kr pe an.. nu trebuie sa suferi financiar mai mult doar pt ca esti mai bolnav. Plus ca serviciile medicale sunt printre cele mai bune. Un aspect f important atunci cand angajam medici in echipa ca noii colegi sa aiba un comportament adecvat si repectuos fata de colegi si pacienti.. si multe alte aspecte pozitive pe care as putea sa le insir insa mi-ar lua ore. Sist de sanatae nu e perfect insa se imbunatateste continuu. Nu exista termen de comparatie intre sist de acasa si cel din Suedia, asta va spun din punctul de vedere al unui medic ce lucreaza in suedia si a lucrat si in Romania. In 2017 am fost nevoita sa fiu apartinator in spitalele din Romania… cu toate ca aveam f multi colegi de facultate in spitalul respectiv, tratamentul a fost sub orice critica ( si nu, nu ma asteptam la tratament special doar uman si decent).

  răspunde
 2. E o plata maxima pe an pentru consultatii si diverse tratamente ce nu poate depasi 1.100 kr / an.

  Nu se socotesc la baremul de 1.100 kr zilele de spitalizare. O zi de spitalizare nu poate depasi 100 kr/ zi… si, din cate stiu, si pentru ele este un barem maxim (cred ca e vorba de 1.500 kr pentru o perioada de spitalizare continua. Deci daca stai in spital 90 de zile nu vei plati 9.000 kr ci doar 1.500 kr).

  In unele regiuni se plateste si transportul cu ambulanta (cca 150 kr)… nu sunt sigur daca se socoteste la indeplinirea baremului de 1.100 kr/ an.

  răspunde
  • Am facut mai multe vizite timp de trei săptămâni la Vårdcentral si am platit in jur de 1500 kr iar dupa suma respectiva am fost si la alte controale ulterior si am aflat ca am gratuit tot anul de cand am achitat aceea suma.

 3. răspunde
 4. Iar dupa externare ti-au trimis si factura cu cheltuielile de spitalizare. :) . Cititorii ce nu locuiesc in Suedia pot concluziona ca serviciile medicale sunt gratuite aici, ceea ce nu e adevarat.

  răspunde
  • Ideea e alta, anume că ai condiții bune în spitale, uneori costurile sunt acoperite parțial de angajator și că sunt suportabile. Spre exemplu, în SUA, majoritatea oamenilor care intră în faliment, o pățesc datorită facturilor medicale: http://www.huffingtonpost.com/simple-thrifty-living/top-10-reasons-people-go-_b_6887642.html. Ceea ce nu e cazul în Suedia, unde sistemul medical este accesibil oricui, mai ales celor care au deja un job și plătesc taxe în sistemul suedez.

  • Cheltuielile de spitalizare sunt minore:
   O zi de spitalizate costa sub 100 SEK si aici intra totul
   Venirea si prima constltatie coste 300 SEK ptr. ca sunt medici specialisti altfel ar fi costat 100 SEK.
   Probabil ca Andreas a adaugat si medicamentele cumparata dupa spitalizare altfel ar fi trebuit sa-l costa 600 sau 700 de kr. Sa nu uitam ca Andreas castiga probabil mai mult de 1000 kr pe zi.
   Eu am stat 8 zile in spital cu o operatie de femur rupt in totalitate (in spirala) si mi sa pus o tije de 40 cm (de la genunchi pana la sold) prinsa cu 2 suruburi jos si 2 la sold si 2 cleme la ruptura . Spitalizarea celor 8 zile si prima vizita ma costat sub 1100 SEK. Oare in Romania poate un mincitor cu salarul de pe o zi sa stea internat 4-5 zile si operat (sa nu mai vorbim de conditiile din spital) intr-ul spital bun? Sanatate si sa auzim numai de bine

  • @Aurel: pare-mi-se că am plătit 400SEK pentru spitalizare/întâlnirea cu un medic specialist (e o taxă specială ce se aplică spitalului din Danderyds sjukhus). Apoi, am plătit încă 300SEK (3x 100SEK/noapte) pentru spitalizare și 350SEK pentru medicamente. Deci 1.000SEK… ceea ce e infim, față de suma pe care aș avea-o de plătit în România, dacă aș fi internat într-un spital de stat. Plus că acolo probabil ar fi de așteptat să mai dau și atenții, ceea ce nu aș face. La privat, cu siguranță nu aș fi scăpat fără o factură de câteva mii de lei noi.

   Ca notă finală, spitalele de stat din Suedia au aceleași condiții ca și cele de la privat de la noi din România, ba poate chiar mai bune… iar factura finală e mult mai mică!

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă