Sari la conținut
Viața la bloc în Suedia: spălatul hainelor la comun

Viața la bloc în Suedia: spălatul hainelor la comun

Cea mai bună scuză ca să amâni o întâlnire spontană cu cineva într-o seară, este să îi spui că ai haine de spălat. Politicos, simplu și elegant! Dacă nu va înțelege mesajul tău, cu siguranță acea persoană s-a mutat cu prea puțin timp în urmă în Suedia.

Începutul începuturilor

Unul dintre lucrurile cu care a trebuit să mă obișnuiesc când am m-am mutat aici, a fost spălatul hainelor și programarea la spălătoria clădirii. Cum am nimerit într-un apartament studio de 24 de metri pătrați în buricul târgului (Södermalm, pentru cei care cunosc orașul Stockholm), am început să caut mașina de spălat. Și n-am găsit-o nici în baie, nici în mobila de la bucătărie, așa că am ieșit pe hol să vânez vecinii, ca să îi întreb cum își spală hainele. Da, uneori mai și vorbim între noi, nu doar ne evităm unii pe alții…

Sunt sigur că românii de acasă sunt sătui de reclame la zecile de tipuri de detergenți și pastile pentru durerile de cap. În timp ce suedezii au un număr redus de tipuri de detergenți la întreaga populație de 10 milioane de locuitori, în comparație cu România, cererea pentru unele dintre produsele de consum străine este de obicei minimă.

Bun, deci cum funcționează sistemul?

Unii locatari de apartamente au mașinile și uscătoarele lor personale în băi, însă cei mai mulți oameni tind să se bazeze pe sala de spălătorie comună. Practic, majoritatea vecinilor împart o cameră comună de utilități. Partea bună e că spălarea hainelor este gratuită, însă necesită un anumit tip de sistem de rezervare, pentru ca toată lumea să aibă șansa de a utiliza facilitățile. În clădirea mea există un chioșc electronic care gestionează toate rezervările:

chiosc electronic

Clădirile în care mi-am spălat rufele în trecut au fost echipate cu mașini industriale de la Electrolux (o companie suedeză!) sau Miele. Utilizarea acestor echipamente este simplă, asta dacă înțelegi suedeza. Altfel, probabil te vei întreba ce înseamnă tvättmedelsfack (compartimentul pentru detergent).

Și cum îți faci programare?

Ca și multe aspecte din societatea suedeză, data și intervalul programării spălării hainelor se bazează pe plănuire în avans și rezolvarea problemelor de unul singur. Cum mă așteptam, există și o etichetă a politeții în spălătorie: să uiți să cureți filtrele de părul de câine și pisică, ori să iei timpul altcuiva, nu vor rămâne gesturi nepedepsite, așa că este foarte posibil să te trezești la avizier sau în lift cu unul din mesajele de mai jos:

mesaj par pisica si caine

Tradus:

Păr de pisică și câine
 
Tu, cel care ai spălat rufele ultima tură ieri seara joi 28/2 ai lăsat mașina plină de păr de pisică! Toate rufele mele negre sunt pline de păr pe interior și pe exterior. Nu sunt deloc încântată! Fii amabil și folosește un program scurt de limpezire la sfârșit. Programul poate fi prescurtat după prima limpezire.
 
Cu respect Gunilla nr 15

Mesajele cu semne le vei vedea peste tot. Tradu-le! Învață-le! Îți vor spune regulile de bun simț, cum să folosești tipul corespunzător de detergent (deoarece este bine pentru mediul înconjurător și hainele tale) și cum să cureți scamele alea blestemate din uscător. Da, curăță-le naibii după tine!

Până și unii politicieni suedezi își spală hainele la comun și nu văd în asta o problemă. Nu văd nici eu o problemă aici, pentru că plătesc taxe statului suedez ca să ne fie tuturor bine, nu doar lor, dacă mă înțelegeți ce vreau să spun…

 

Poză copertă: Spălătorie
Sursa: Magnus Liam Karlsson / imagebank.sweden.se

4 comentarii la articolul "Viața la bloc în Suedia: spălatul hainelor la comun"

 1. Am folosit și eu o vreme spălătoriile de la subsolul blocurilor. Mașinile de spălat sunt moderne, însă problema cu ele e că m-am pierdut la început prin termeni în suedeză și prin programe. Am reușit și să îmi stric o pereche de jeanși (cred că i-am spălat la turație prea mare din neștiință), astfel încât au rămas cu dungi albe ce nu le-am mai putut scoate după călcare.

  Hainele din lână de merino (sunt fan Icebreaker și SmartWool) au început să se roadă. Atunci am înteles că e cazul să duc spălatul la următorul nivel, așa că mi-am cumpărat propria mașină de spălat peste care am montat uscătorul.

  răspunde
 2. Iosif Claudia

  Am pățit-o și eu doar ca respectivul/respectiva a lăsat par de câine de culoare neagră și eu am pus la spălat lenjerii albe.si bineînțeles ,m-am dus direct la usa lui??face parte din comisia de administratori ???Și-a cerut scuze,dar sincer nu M-au încălzit prea mult??

  răspunde
 3. Tvättstuga (spălătoria) a fost una din lucrurile care m-au uimit plăcut când am venit în Suedia. Cum nu trebuie să plătesc? (Văzusem şi eu prin filmele americane) Păi.. teoretic plătesc deja în suma fixă a întreținerii (în avgift) o cotă parte la fel ca ceilalți locatari, iar administrația are grijă să nu mă taxeze de două ori indiferent de câte spălari fac. Fiecare scară de bloc are acces la una din acestea care sunt întretinute de administratie (reparații, noi achiziții, curățenie generală periodică)

  Cu alte cuvinte e posibil sa fii sărac (nu neapărat) si sa nu-ți permiți mai mult, dar statul are grijă să nu fi şi jegos :) pe principiul suedez curat şi simplu.

  răspunde
 4. E cea mai practica idee suedeza. poți spala mai multe mașini de o data. Marea majoritate au de la 2 în sus și în loc de spălat 1 zi întreagă în weekend ești gata în 3 ore. Depinzand de cate ore ai la dispozitie de la 2 la 4 poti rezolva tot. Uscatoarele sunt si ele super faine, cele mai multe merg bage in alea mari gen masina de spalat si restul in din alea care nu le roteste ci le intinzi ca pe sarma cu aer cald.
  Daca totul nu sa uscat poti vb cu cine vine dupa tine sa te lase sa le usuci in continuare pana are el-ea nevoie, de cele mai multe ori castigi o ora in plus de uscat.

  răspunde

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă