Sari la conținut
Suedezii sunt oameni reci? Ești sigur(ă) de asta?

Suedezii sunt oameni reci? Ești sigur(ă) de asta?

Aud frecvent printre români comentariul “suedezii sunt reci”, așa că mi-a venit ideea de a scrie acest articol.

Ce înseamnă că sunt reci? Că nu zâmbesc des? Că nu își afișează emoțiile în public sau că nu simt nevoia să convingă pe nimeni de nimic? Că evită conflictele? Că nu cred în Dumnezeu, pentru că Dumnezeul suedezilor este Zlatan?

Am prieteni buni suedezi (cred că îi număr pe degetele de la ambele mâini), pe care i-am găsit ca fiind oameni autentici, sinceri și care țin la prieteniile lor. Per ansamblu, interesele lor principale sunt casa, familia, banii și prietenii, dintre care prietenii sunt cei mai importanți. Prieteniile se fac greu în Scandinavia, și odată ce ai ajuns să ai un prieten suedez, poți fi sigur că îți va rămâne prieten pe viață iar prietenia voastră va fi una autentică și fără interese. Veți simți nevoia să vă întâlniți doar pentru că vă simțiți bine împreună și vă veți purta ca doi oameni care încep să se apropie și mai mult cu timpul unul de celălalt.

Indubitabil, ca să îți faci prieteni adevărați în Suedia este nevoie de efort, timp și încercări multiple. Și mai ales, tu ca om, ar fi bine să ai pasiuni și să simți că ai ceva de oferit prin prietenia ta.

E ceva cu totul diferit față de România, și probabil că nu toți cititorii mei simt la fel ori nu au avut astfel de experiențe. Așa că nu voi intra în a face comparații.

Prietenia româno-suedeză

Pentru românii recent mutați în Suedia, vă recomand un mic concurs cu premii la imaginația voastră: faceți-vă prieteni suedezi, vedeți în cât timp îi veți face și sărbătoriți momentul în care veți avea primul prieten suedez căruia îți vei trece pragul casei.

Nu glumesc!

fika
Foto: Ulf Lundin / imagebank.sweden.se
Pentru mine, căldura unei nații se măsoară în bunătate, toleranță și evitarea discuțiilor ce pot duce la conflicte. Apoi, prieteniile se fac aici pe baza unor pasiuni comune. Mi-am făcut prieteni suedezi la serviciu (chiar și colegi de birou – destul de atipic pentru Suedia!), prin vecini și la un club de radioamatori din municipalitatea în care locuiesc. În același timp, am folosit intensiv și câteva dintre paginile de mai jos:

  InterNations – comunitate premium internațională de expați;
  MeetUp – comunitate gratuită cu activități sociale tematice;
  CouchSurfing – îl știți cu toții, este gratuit și ocazional am participat prin el la întâlnirile organizate în Stockholm;
  Kompis Sverige – suedezii invită la ei imigranți!
  LinkedIn – până să mă mut în Suedia, am folosit și rețeaua LinkedIn pentru a contacta imigranți sau suedezi apropiați de specializarea mea. M-au ajutat cu informații legate de salariul pe care ar trebui să îl cer în baza CV-ului meu, după care ne-am întâlnit la o cafea când am ajuns în această țară;
  AirDine – înregistrezi cardul bancar în aplicație și participi acasă la expații (sau la suedezii) dispuși să gătească un meniu pentru o sumă modică. Ideea a fost pornită din Suedia iar în prezent aplicația are acoperire pentru 23 de țări;
  Friluftsfrämjandet – evenimente recreative pentru copii, adulți și familii, desfășurate pe întreg teritoriul Suediei. Există o taxă anuală dacă dorești să fii membru și să intri în contact cu suedezii ce participă la evenimente. Majoritatea celor pe care i-am întâlnit au fost suedezi de toate vârstele, născuți în Suedia;
  Grupul de Facebook Români în Suedia – m-am ocupat de administrarea și creșterea unui grup local de Facebook, care a adunat predominant români ce locuiesc în Suedia. Suntem 1.300 de membri acum. Ne-am creat simpatii, antipatii (era de așteptat), dar am și plănuit între noi ieșiri de grup;
  Svenska Turistföreningen (STF) – Asociația Suedeză de Turism. Sunt membru an de an, începând cu anul 2012. Îmi place să călătoresc pe munți și să stau cu zilele (eventual cu săptămânile) prin natură, așa că m-am făcut membru și la ei.

O altă metodă de a-mi face prietenii a fost să nu refuz invitațiile de orice gen, așa că am participat aproape la tot ce era pe gustul meu. M-am împrietenit și cu prietenii prietenilor mei, și așa mi-am format un cerc de prieteni destul de variat.

“Răceala” suedezilor vine din gesturile pe care le fac?

Dacă ai ajuns prin Suedia, probabil ai observat că localnicii nu își strâng mâinile întotdeauna când se întâlnesc. Bărbații se îmbrățișează. Iar la o petrecere vei vedea că oamenii rar ciocnesc paharele, asta dacă nu cumva este vreun străin printre ei care să îi împingă spre a le ciocni cu zgomot în sănătatea cuiva. Flirtează discret din priviri ridicând de două ori paharul, aprobă discuția cu un zâmbet sau inspirând ușor aer în piept cu gura deschisă. Ori sorb aerul printre buze, cum o fac suedezii din partea de nord a Suediei:

Și uite așa, intrăm în contact cu o cultură a detaliilor! Să fie și tipul acesta de comunicare o formă de răceală umană, percepută de noi, românii?

Deci suedezii sunt oameni reci, până la urmă?

Titlul sună a stereotip. Odată ce ajungi să îi cunoști pe suedezi, vei găsi oameni asemănători nouă. Vor fi deschiși, nu te vor judeca și nu se vor băga peste viața ta. Și uite așa vei ajunge să le înțelegi felul, prin prizma unor oameni care se poartă natural. Nevoile lor primare le sunt satisfăcute la nivel de nație. Cam așa îi pot descrie pe oamenii care trăiesc într-un mediu care îi respectă și nu îi stresează.

Probabil că așa s-ar comporta și românii, dacă marea parte a vieții din societatea românească s-ar consuma plăcut, ca în Germania, Olanda, Suedia, Norvegia, Austria sau orice altă țară de lumea întâia. Și evident, dacă vestigiile comunismului nu le-ar fi lăsat românilor răni atât de adânci în suflet.

 

Poză copertă: Fika înseamnă mai mult decât a bea o cafea. Este o tradiție observată în mod frecvent, de preferință de mai multe ori pe zi. Dulciuri de însoțire a cafelei sunt cruciale. Pot fi chifle cu scorțișoară, prăjituri, biscuiți, chiar și sandwich-uri. Nu este o surpriză faptul că, datorită acestei tradiții, suedezii sunt printre cei mai mari consumatori din lume de cafea și dulciuri.
Sursa: Tove Freiij / imagebank.sweden.se

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă