Sari la conținut
Susținerea suedezilor pentru protestele din România

Susținerea suedezilor pentru protestele din România

De-a lungul anilor am încercat să fac totul diferit, interesant și să-mi variez cât mai mult experiențele de viață și călătoriile prin lume. Și așa am învățat să trăiesc într-o lume complet străină de cea pe care o știam de acasă. Au fost mereu suișuri și coborâșuri, dar și momente de cumpănă în care m-am simțit ca un roller coaster în care nu eram sigur dacă aș fi vrut să mă urc sau nu.

Am ajuns în estul Europei și am văzut cum se vede corupția acolo

Într-un moment pe timpul iernii, în care vroiam să mai văd și altceva decât problemele țărilor din lumea întâia, am ales să ies un pic din Suedia și să merg să văd cum e pe la alții. Mi-am amintit atunci de orele de istorie, în care ni se prezenta cu mândrie istoria poporului român și realitățile divagate pe care le-am descoperit de unul singur abia după câțiva ani, din dorința de a înțelege ce s-a întâmplat cu adevărat. Așa am devenit călător prin câteva dintre țările din fostul bloc sovietic, așa am ajuns la lagărul de concentrare de la Auschwitz și într-una dintre țările din estul Europei, considerată mult mai coruptă decât România.

Sunt unele țări prin care călătoresc nu stând cazat ca orice turist la un hotel (prefer să îmi cumpăr haine călduroase în schimbul luxului!), ci pot sta bine-mersi și prin campinguri, la cort, prin gazde CouchSurfing sau uneori îmi fac camarazi de drum prin hosteluri. Nu o să dau numele acelei țări în care am ajuns de data asta în 2012 (tipic suedez), însă o parte dintre cititorii mei își vor da seama despre ce țară e vorba. Aici am ieșit și cu localnicii, dintre care unul mi-a spus:

Tot ce vezi la noi este pictat. Nu te lăsa impresionat! Toate clădirile de pe strada asta au fost renovate în urmă cu un an. Am avut acel eveniment important în vară, iar acum suntem în luna decembrie.
 
Problemele noastre variază de la lipsa libertăților de bază, persecuție și pedeapsa cu închisoarea, până la diverse abuzuri ale drepturilor oamenilor și ale animalelor. Și niciuna din ele nu au nimic de-a face cu fotbalul, ci mai degrabă cu încercarea obositoare a țării mele de a șterge ultimele vestigii din trecutul ei sovietic.
 
Am cheltuit miliarde de EURO cu ocazia asta, ceea ce înseamnă mult pentru o țară atât de coruptă. Grupurile din opoziție denunță lipsa de transparență pentru contractele câștigătoare cu statul și insistă că suntem furați. Spre exemplu, unul din marile contracte cu statul a fost dat unei firme care a fost înregistrată în Cipru, iar guvernul nostru neagă orice urmă de corupție.
 
Mulți dintre noi am dori să părăsim țara, dar nu ne este deloc ușor.

Curios din fire, am întrebat care e reputația lor ca și țară, cu toate problemele descrise mai sus.

Suntem vestiți pentru corupția la toate nivelurile, pentru politicienii noștri care se bat cu pumnii și picioarele în Parlament și pentru miresele de export! Avem femei frumoase. Sunt primele care iau drumul țărilor occidentale sau ajung în America. Sunt femei care vor să-și întemeieze o familie și sunt crescute cu valori creștine, iar asta le ajută mult!

Asemenea cuvinte nu le auzi decât de la oamenii simpli care spun pe față ceea ce simt legat de țara lor.

Mai apoi, am luat un tur gratuit al orașului împreună cu un ghid și alți câțiva turiști. Turul a fost de ordinul senzaționalului: ni s-a prezentat totul frumos și bine împachetat, ni s-a spus că au femei frumoase (vechea placă – și multe agenții matrimoniale pentru străini, deci era acolo ceva și pentru mine!) și că oamenii sunt prietenoși și ajută străinii (deși eu ca turist, mă loveam de minim cinci tentative de țeapă pe zi!). M-am enervat și apoi mi-am dat seama că pun întrebări prea multe și prea incomode, și că intenția ghidului turistic era să îmi picteze altă imagine decât pe cea care deja o aveam despre țara lui.

După trei zile de umblat prin capitala acelei țări, începusem să mă enervez din mărunțișuri și să devin bulversat de ceea ce vedeam. Îmi doream să ajung cât mai curând acasă, înapoi la liniștea din Suedia.

Iar atunci am realizat că întreg fenomenul se practică la scară largă și în România. Nu ne ajută deloc, cel puțin nu pe termen lung. Se vede în relațiile dintre oameni, relația cu instituțiile de stat și felul în care ne respectăm unii pe ceilalți. Uneori ne mințim reciproc, alteori ne furăm căciulile unul altuia.

Cum ne-au ajutat autoritățile suedeze

Urmărind firul evenimentelor și numărul mare de români care urma să iasă pe străzi, am decis să organizez un protest la Stockholm. Cel de la Gothenburg era deja în pregătiri finale, așa că am anunțat Poliția Suedeză de intențiile mele și am așteptat să fiu îndrumat pentru a face totul legal și fără complicații. Era vineri dimineața iar protestul îl doream organizat sâmbăta. Mi s-a răspuns:

Hello!
 
If you would like to apply for permission to conduct a public protest, you have to fill in an application form with more information about yourself and what you would like to do.


Please fill in the application form in this link. Attached file give you some help with what to fill in where in the application form. (just do not fill in your information in this file)
 
We need to know the date you want to conduct this public protest and which time you like it to start and the end of it. How many participants you calculate for and some information about the cause of he protest. Please let us know if you are planning to use some tables, tents (with numbers and measurements) or banners and flags.
 
Kind regards,
Polisen Stockholm
Legal Affairs Department

Suedezilor le plac numerele și sunt direcți în comunicare, după cum observați din mesaj.

Am semnat formularul, după care l-am trimis înapoi și am fost sunat la câteva ore de către un angajat care se ocupa cu plănuirea rezervărilor pentru evenimentele din oraș. Se documentase înainte și știa ce se întâmplă în România. Eram peste tot la știri iar protestele noastre apăruseră în toate ziarele suedeze. Mi-a spus că protestul mi se aprobă, cu condiția ca să accept alt interval orar sau altă zi. Se ținea un eveniment la Sergels torg între 15:00-19:00, așa că m-am mulțumit cu două ore între 19:00-21:00.

A fost și o taxă administrativă de 250SEK (aproximativ 26EUR), percepută pentru organizarea protestului. Am pregătit transferul bancar, am primit aprobarea pe e-mail cu harta zonei pe care puteam să o ocupăm și apoi am anunțat românii de pe grupurile de Facebook din Suedia. O parte din ei au insistat să meargă să protesteze în fața Ambasadei României iar alții au venit la locul ales de mine.

Astfel de evenimente se organizează în avans și nu cu informare de pe o zi pe alta. Protestele se pot organiza doar în baza unei rezervări și se aprobă doar dacă locul protestului nu este ocupat deja de altcineva care a rezervat locul din timp. Nu se permit proteste sau evenimente simultane în aceeași locație. Factura trebuia plătită înainte dar Poliția Suedeză a acceptat să o plătesc luni.

Într-o notă pozitivă, dacă aveți impresia că germanii sunt tipicari, nu i-ați cunoscut încă pe suedezi!

Ce am scris pe pancarta mea

Mi-am amintit de vizita în țara despre care vă povesteam mai sus și de discuția aceea tranșant de sinceră, așa că am scris și eu ceva în temă. Puteți comenta la infinit conținutul mesajului și faptul că e lung, dar mai important e ceea ce transmite:

SUEDIA: țara politicienilor fără beneficii și imunitate. De aceea sunt aici și așa mi s-a întipărit SUEDIA în memorie! Îmi place să plătesc taxe aici în Suedia și lucrez în IT. Cel mai probabil nu mă voi mai întoarce în România, mai mult decât ca turist. Viața mea este acum aici și nu acolo!
 

(ROMÂN FERICIT)

 
ROMÂNIA: avem Palatul Parlamentului. Este a doua cea mai mare clădire administrativă din lume, după Pentagon în Statele Unite. Nu vă faceți griji; totul este despre imagine și nimic mai mult! Ceaușescu l-a vrut, nu noi! A fost prea snob ca să vrea să trăiască în vremurile noastre.
 
Corupția? Am pictat-o pentru o vreme, iar acum suntem pe străzi protestând împotriva ei. Și da, avem nevoie de ajutorul vostru! Sunteți bine-veniți să protestați alături de noi!
 
PS: Aceasta este o oportunitate excelentă de a întâlni mulți români și de a vorbi cu noi!!!

Am asamblat pancarta dintr-o cutie de carton cumpărată de la magazinul Clas Ohlson, iar frazele le-am compus din mai multe bucăți de cuvinte tipărite la imprimanta cu laser.

Practic, din cauza corupției și a nepăsării am plecat din România. Simt că taxele pe care le plătesc statului suedez se reflectă și în calitatea vieții pe care eu și cei din jurul meu o avem aici. Eu mă declar mulțumit la final de zi: nu este totul perfect nicăieri, dar cu fericirea sunt pe plus printre suedezi. Ca mine mai sunt milioane de români plecați în țări străine, care poate nu se vor mai întoarce niciodată în România.

Asta își doresc și policienii români? Se pare că da, că eu asta am înțeles din ignoranța și aroganțele lor din ultimele zile.

Reacțiile suedezilor

Zilele trecute, un grup de români și prietenii lor suedezi s-au adunat în fața Ambasadei României pentru a protesta alături de noi împotriva corupției. Poza de mai jos a fost foarte apreciată și pe grupul de Facebook pe care îl administrez. Îmi șoptește o româncă, prietenă cu ei:

Doi dintre ei formează un cuplu. Sunt niște omuleți superbi: ea e artist ceramic, el pianist!

În drum spre protest, am avut parte de câteva momente cel puțin interesante.

În timp ce așteptam autobuzul, un grup de copii de liceu stăteau înmărmuriți și îmi citeau pancarta. Știau că nu e ceva de bine. Niciunul nu râdea și nu arăta cu degetul. Fuseseră veseli până să ajung acolo și vorbeau între ei, dar atmosfera s-a schimbat brusc atunci când am ajuns în stația de autobuz cu pancarta și acel mesaj de pe ea.

În așteptarea metroului, oameni de toate vârstele au venit să citească pancarta sau o observau de la distanță. Au început să discute între ei. Un cuplu care o citise cap-coadă s-a așezat apoi în metrou în fața mea, moment în care un cerșetor român a început să cânte la un acordeon. M-am uitat la ei, s-au uitat la mine și, din schimbul de priviri, cred că au înțeles din ce cauză sunt acei cetățeni români pe străzile lor. A fost un moment trist și mi-a părut rău că s-a ajuns așa departe. Mi-aș fi dorit să le spun în acel moment asta, însă am evitat să o fac.

Distracția de după

Ne-am descărcat împreună și am legat prietenii. A trecut pe lângă noi un echipaj de poliție care nu a avut treabă cu noi. La terminarea protestului am rămas cu un grup de vreo zece români, ne-am oprit într-un bar și am băut câteva beri. La propunerea unuia dintre ei s-a făcut chetă prin Swish pentru banii pe care i-am plătit pentru organizarea protestului, fapt pentru care le mulțumesc tuturor.

Am rămas cu o amintire frumoasă, dar tristă și friguroasă. Am înțeles cu toții faptul că marea diferență o va face masa de români care vor continua să protesteze acasă în România.

(acest articol este continuarea celui de aici)

 

Poză copertă: Sâmbătă, 4 februarie 2017, Sergels torg (T-Central) din Stockholm. Românii au ieșit în centrul orașului Stockholm în semn de solidaritate pentru românii de acasă. Pozele cu protestul de la Gothenburg din aceași zi se găsesc aici și aici.
Alte apariții: acest articol a fost publicat în două părți (aici și aici) pe editorialul independent Republica.

2 comentarii la articolul "Susținerea suedezilor pentru protestele din România"

 1. Subscriu…. din Anglia

  răspunde
 2. Îmi place articolul. Este într-adevăr întruchiparea unui român resemnat. Un roman căruia îi pasă de locul natal, ajungând la maturitatea discernământului și se simte trădat de conducătorii țării sale. Personal simt același lucru. Mă simt mai protejat de Suedia. Păcat! România cu acești conducători ai săi, dorește să ne îndepărteze cu orice preț. Ideologia și educația acumulată de cca 30 de ani în Suedia este interzisă de către statul român. Cuvinte mari și grele ar spune unii!

  Dar aceia nu-mi cunosc frustrarea și așteptarile românului din mine, român care și-a părăsit țara datorită presiunilor și amenințărilor unui guvern autoritar și dictatorial. Ar fi multe de spus, dar cred că nu este cazul acum, ci mi-aș dori să adaug câteva cuvinte și despre demonstrația de la Göteborg, unde am fost direct implicat.

  Văzând supărarea și frustrarea românilor din zonă, am decis să organizez acest protest. Desigur că era nevoie de autorizație, autorizație obținută în 4 ore cu concursul poliției din GBG, care erau deja în temă cu ce se întâmplă în România. Doresc să mulțumesc pe această cale Poliției din Göteborg pentru înțelegere și modul rapid prin care ne-au rezolvat cererea. Mulțumesc pentru că au transformat două săptămâni de birocrație într-o urgență de 4 ore. Respect!

  La Göteborg s-au adunat peste 80 de români indignați de felul cum Guvernul României ia decizii în miez de noapte precum hoții. Am fost vocali, auziți chiar și în mass-media din Suedia (Göteborgs Posten face foto și ia interviuri) și în țară (Digi 24). A fost o reușită și prin prisma trecătorilor suedezi care apreciau și se intrebau: de ce? cum este posibil, după atâția ani? au rușii vreo legătură? Întrebări care nici noi nu le puteam da raspuns de multe ori; în schimb, toți erau la curent cu noutățile din România.

  Mulțumesc tuturor românilor care ne-au fost alături, mulțumesc celor de la Stockholm, mulțumesc Diasporei și un mare MULȚUMESC românilor din țară! Suntem singurul zid în fața apocalismului din România!

  Cu stimă,
  G. Petcu

  răspunde

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă