Sari la conținut
Tipuri de români ajunși în Suedia

Tipuri de români ajunși în Suedia

Am auzit de multe ori prin țări străine dar și de la românii de acasă fraza “în străinătate să te ferești cel mai tare de români, că se comportă ca acasă!”. Inițial n-am înțeles despre ce e vorba, însă cu timpul au început să mi se mai lămurească anumite lucruri. Există și pe Forumul Softpedia un topic unde românii își exprimă ideile sub un nume anonim, dar oare o fi adevărat ce zice gura lumii? Ia să vedem!

Români veniți la furat de biciclete

La începutul lunii august când suedezii se întorc din concedii, e cald afară iar șoselele încep să se umple de biciclete. Tot în acest timp, o dubă cu numere de Buzău (BZ 16 GBI) dă târcoale prin Suedia și fură biciclete. Cineva a comentat că ar fi polonezi (probabil o fi ceva stereotip legat de ei la fel cum sunt și despre români):

Sper că Poliția Suedeză i-a prins pe români înainte să iasă din țară cu bicicletele furate. Cazul dubei din Buzău nu este izolat: se fură biciclete din Danemarca, Suedia și Norvegia, care mai apoi sunt vândute românilor care nu au nimic împotrivă să le cumpere datorită prețului sub cel al pieței și chiar dacă știu că aceste biciclete au fost furate.

Se fură ușor bicicletele și în România, după cum o confirmă acest experiment:

O simplă căutare pe Google îmi arată că există interes pentru biciclete de calitate, chiar dacă sunt furate și sunt vândute fără acte de proveniență sau în baza unui contract de vânzare-cumpărare în genul celui de pe Blocket.

Români care încearcă să fenteze așteptarea în coadă la doctor

Am auzit de multe ori români plângându-se că durează prea mult până le vine rândul la coadă atunci când doresc să ajungă la un doctor. Există un timp de așteptare pe care toată lumea îl respectă iar întâlnirea cu doctorul se face în baza unei programări pe calculator, așa că prima mea reacție a fost să îi trimit direct în România. De tot!

Alții chiar țin morțiș să facă comparații obositoare legat de cât de ușor se ajunge în România la un doctor, unde oamenii se bazează pe cunoștințe, tupeu, atenții pe sub masă, își fac obligații și se bagă în fața altora. Asta se pare că funcționează în România dar nu și în Suedia.

Pe grupul de Facebook Români în Suedia, unul dintre membri a întrebat dacă știe careva numărul de telefon al doctorului cardiolog (cu nume și prenume) care lucrează la un spital dintr-o anume comună suedeză. Dar de ce așa o urgență? Pentru cine?

Cineva i-a răspuns:

Adresele persoanelor care locuiesc în Suedia sunt publice. Poți afla ușor adresa oricui, data nașterii, starea civilă, numărul de telefon (în cazul în care e făcut public), dacă o persoană locuiește în chirie sau dacă deține o proprietate, prețul locuinței și câți metri pătrați are aceasta.

Poate cu o sticlă de pălincă împachetată frumos, atmosfera întâlnirii la ușă cu un pacient român ar putea deveni un pic mai relaxată. Însă tare am impresia că pentru un medic român stabilit de câțiva ani în Suedia, gestul vizitei neașteptate la ușă ar putea suna drept hărțuire.

Români care încearcă să scape de o amendă luată pe bune

Un român a consumat alcool și a fost prins de Polisen (Poliția Suedeză). Zice că e om bun, că locuiește în Suedia de zece ani și că amenda de 10.400SEK (1.050EUR) e prea mare.

Românul m-a contactat ca să îl ajut să scape de amendă, că probabil și eu oi fi vreunul care gândește la fel ca el sau poate știu ceva șmecherii. Îmi pare rău de “necazul” lui, dar mă bucur că Suedia adună mai mulți bani la bugetul de stat. Orice ban adunat de statul suedez sub formă de amenzi ni se întoarce cumva tuturor într-o formă sau alta, așa că sunt de acord cu amenzile.

Dreptul la libera exprimare: poți să te c*ci în gusturile oricui pe Facebook!

Vlad Petreanu a publicat pe blogul lui un articol în care am descris experiența mea în urma unei operații de piatră la rinichi, articol pe care l-am publicat mai apoi și eu pe blogul meu. Totuși, un român stabilit în Suedia s-a găsit foarte deranjat de numele meu suedez și a ținut să-și exprime în mod public ideile:

Citind postarea de mai sus, cred că unii români stabiliți în Suedia și-ar schimba numele doar ca să nu se mai întâlnească cu români în genul celor din exemplul meu. Să ne amintim de reclama de la ROM:

Senzații tari. Românești.

Românii prieteni cu grătarul

Cu toții știm cât de iubiți sunt micii de către români. Atunci când Uniunea Europeană a vrut să-i interzică datorită bicarbonatului de sodiu pe care-i conţin, românii aproape că au ieșit în stradă ca să apere “simbolul naţional” și nu pentru a protesta împotriva corupției. La final, Comisia Europeană s-a lăsat convinsă de mirosul incitant al mititeilor românești, așa că, cu acordul suedezilor din Stockholm le-a dat liber la sfârâială pe grătarele românilor. Cu sau fără bicarbonat.

Nesfârșitele bârfe

Ce mai fac româncele prin Suedia? Stau la bârfe despre bărbați (n-am întrebat dacă e vorba de bărbați români sau alte nații), dorm trei ore pe noapte și apoi merg la serviciu.

You Go Girl! Fetele în cauză sunt probabil și acum tot singure. Dar nu-i nimic, viața merge înainte, băieții liniștiți se așează la casele lor iar româncele noastre continuă să bocească. Terapie de grup marca Sex and the City.

Poză copertă: Șoimii patriei alergând.
Sursa: Fotograful a preferat anonimatul. Se știe el cine este. :-)

9 comentarii la articolul "Tipuri de români ajunși în Suedia"

 1. A se pastra sanatos/oasa este datoria fiecarui individ si apoi a statului. Sant persoane care parca isi doresc sa fie bolnavi ca sa li se dea atentie. Sunt persoane pt.care se cheltuie cu mult mai mult decat ei cotizeaza. Si sunt multi de astia. Si noi ceilalti platim. Dar si un nr. prea mare de medici intr-o tara e ceva dubios. Pt. ca mai demult nu mergeau oamenii atata la spital.Noi construim combinate chimice si spitale pt. ca suntem dereglati (asta-i un cuvant fin ).

  răspunde
 2. Eu tråiesc de 30 de ani in Suedia dar må duc la doctor in Romania la poliklinici private ,unde platesc 150 de lei si primesc un tratament mult mai komplex ca in Suedia unde timpul de asteptare este peste 3 luni si unde majoritatea medicilor sint emigranti din tarile arabe care nu stiu limba si-au cumpårat diploma de doktor undeva in Est-europa poate chiar in Romania si de o inkompetenta remarkabilå,am fost la doktori privati in RO la dermatolog ,oftalmolog si am fost f.multumit,copilul meu care a avut o entorså la genunchi a fost salvat de un doktor ortoped f.kompetent la Cluj in timp ce astepta la coadå in Suedia.

  răspunde
  • Să locuiești de 30 de ani în Suedia și să spui că nu îți convine că ai de așteptat în sistemul medical suedez, practic te face incompatibil cu societatea în care trăiești.
   Dacă lucrezi la o firmă care are contract cu o clinică privată, nu ai de așteptat decât 2-3 zile pentru a merge la un specialist.

   Să bagi pe toți cei din țările musulmane în aceași oală, afirmând că își iau diplomele pe șestache, te face pe deasupra și un mincinos.
   Și mai văd că nu îți convine că ești tratat de un medic provenind dintr-un alt mediu cu cel cu care ai fost obișnuit, deși oamenii sunt angajați pe bune.

   Dacă vrei să vezi asistenți medicali români, cu diplome false, veniți în Suedia la muncă, urmărește acest reportaj: https://www.svtplay.se/video/20026726/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-19-fake-nurses-english-version

   Ce înțeleg din postarea ta e că copilul tău, de fapt, nu avea o urgență și ai preferat să mergi în România unde aveai relații și nu aveai de așteptat la fel de mult ca în Suedia pentru a vedea un specialist, unde orice cetățean stă la coadă bine-mersi.

 3. Nu inteleg care e rolul romaniei in toata povestea asta. E Romania standardul mondial? am locuit in 8 tari pana acum si am vazut ceva sisteme medicale. Iar experienta imi confirma cateva puncte: sistemele medicale de stat se degradeaza din ce in ce mai mult si incep sa coste si sa nu mai fie sustenabile. Din ce am vazut eu Suedia e pe drumul asta.

  In schimb am fost in spitale private din lumea a treia care ar da clasa oricarui spital de stat din occident… de la compententa pana la aparatura. Bineinteles exista si in occident spitale private, anumite state au un sistem dual de stat sau privat. Iar diferenta e de la cer la pamant.

  Doua saptamani e mult, inseamna lipsa concurentei. Doctorului respectiva nu-i este frica sa piarda pacienti. Consultatia ar trebui sa fie a doua zi. E vorba de o consultatie…

  răspunde
 4. răspunde
  • Vrei să spui că de fapt românul nostru trebuia ajutat să se bage în fața altor pacienți, respectiv să i se dea datele private de contact ale medicului cardiolog din Sabbatsberg?

   Eu am fost operat în sistemul public suedez de sănătate și nu am avut parte de stat la coadă: https://www.romaninsuedia.ro/sistemul-public-suedez-de-sanatate/. Să înțeleg că tu locuiești în România și îți dai cu părerea despre Suedia de pe plaiurile mioritice? Stai și tratează-te în România, dacă e mai bine acolo!

  • Aparent internetul e plin de articole asemanatoare. Asta e scris de un suedez. Probabil nu stie ce vorbeste.

   https://mises.org/library/truth-about-swedencare

   Intamplator am auzit acelasi lucru inainte sa citesc articolul tau. Nu cred ca problema e legata de romani, ci de sistemul prost de sanatate. Atunci cand ai o problema de sanatate, e destul de naspa sa cauti doctor. Si chair daca tu nu ai avut probleme, e posibil sa existe cazuri cu probleme, ce crezi?

   Eu as citi articolul e chiar interesant.
   “These recent findings reveal that only Serbia and Ireland have waiting times as long as Sweden’s.”

   18 luni, asta e ori fake news, ori sistemul e un dezastru.
   “it seems that waiting times are a mental disorder inherent in the Swedish health care administration, rather than a resource issue. It would be interesting for behavioural researchers to perhaps study how within an empathetic profession such as child psychiatry, doctors can become accustomed to announcing to their young patients and relatives that the waiting time for an appointment is 18 months – a common timeframe in Sweden.”

   Banuiala mea e urmatoarea: sistemul fiind de stat, doctorii isi permit cam orice, probabil tu stii mai bine.

  • Oricine poate să scrie pe Internet articole, așa că recomand o mai bună filtrare a informației până să ne dăm cu părere despre un sistem care pentru mulți locuitori de pe teritoriul Suediei chiar funcționează de la bine în sus. Din experiența cu programările mele la doctor, nu am avut nevoie de mai mult de două săptămâni până să ajung la un specialist în regim de non-urgență, ceea ce este un timp decent.

   Bineînțeles, nu peste tot e situația roză. Suedia e mare iar specialiștii nu se găsesc în zonele izolate. Dar de la a face comparații cu România unde se vând dezinfectanți diluați, condițiile de igienă sunt precare, lipsesc medici și unelte corespunzătoare, nu crezi că e cale lungă? Ce Suedia are în spitalele de stat, românii primesc la privat… și totul vine la un preț, pentru cine își permite să meargă la privat.

  • Sunt doctor in Suedia de 5 ani si te asigur ca nimeni nu „isi permite orice” doar pentru ca e un sistem de stat. De asemenea nu am auzit de timpi de asteptare de 18 luni deci tind sa cred ca nu e chiar adevarat. Exista protocoale scrise standard pentru orice afectiune iar pacientii sunt foarte vigilenti si se folosesc de dreptul de a-si solicita accesul la jurnalul medical si de a reclama la diverse instante orice li se pare lor in neregula, de la ” nu mi-a dat reteta cu medicamentul pe care il doream” pana la ” nu mi-a placut cum s-a uitat la mine”.
   Timpii de asteptare par mari priviti din perspectiva romanilor, obisnuiti ca totul sa se intample ieri daca se poate, sa vina in urgenta cu probleme vechi de ani de zile sau sa se bage in fata cu argumente de tipul „tu stii cine sunt eu?/cat sa dau ca sa fim amandoi multumiti?”.
   Evident ca sistemul nu e unul perfect dar e incomparabil cu ce gasesti in Romania (am fost pacient in ambele tari, in Romania atat in privat cat si la stat).

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă