Sari la conținut
Tipuri de români ajunși în Suedia

Tipuri de români ajunși în Suedia

Am auzit de multe ori prin țări străine dar și de la românii de acasă fraza “în străinătate să te ferești cel mai tare de români, că se comportă ca acasă!”. Inițial n-am înțeles despre ce e vorba, însă cu timpul au început să mi se mai lămurească anumite lucruri. Există și pe Forumul Softpedia un topic unde românii își exprimă ideile sub un nume anonim, dar oare o fi adevărat ce zice gura lumii? Ia să vedem!

Români veniți la furat de biciclete

La începutul lunii august când suedezii se întorc din concedii, e cald afară iar șoselele încep să se umple de biciclete. Tot în acest timp, o dubă cu numere de Buzău (BZ 16 GBI) dă târcoale prin Suedia și fură biciclete. Cineva a comentat că ar fi polonezi (probabil o fi ceva stereotip legat de ei la fel cum sunt și despre români):

Sper că Poliția Suedeză i-a prins pe români înainte să iasă din țară cu bicicletele furate. Cazul dubei din Buzău nu este izolat: se fură biciclete din Danemarca, Suedia și Norvegia, care mai apoi sunt vândute românilor care nu au nimic împotrivă să le cumpere datorită prețului sub cel al pieței și chiar dacă știu că aceste biciclete au fost furate.

Se fură ușor bicicletele și în România, după cum o confirmă acest experiment:

O simplă căutare pe Google îmi arată că există interes pentru biciclete de calitate, chiar dacă sunt furate și sunt vândute fără acte de proveniență sau în baza unui contract de vânzare-cumpărare în genul celui de pe Blocket.

Români care încearcă să fenteze așteptarea în coadă la doctor

Am auzit de multe ori români plângându-se că durează prea mult până le vine rândul la coadă atunci când doresc să ajungă la un doctor. Există un timp de așteptare pe care toată lumea îl respectă iar întâlnirea cu doctorul se face în baza unei programări pe calculator, așa că prima mea reacție a fost să îi trimit direct în România. De tot!

Alții chiar țin morțiș să facă comparații obositoare legat de cât de ușor se ajunge în România la un doctor, unde oamenii se bazează pe cunoștințe, tupeu, atenții pe sub masă, își fac obligații și se bagă în fața altora. Asta se pare că funcționează în România dar nu și în Suedia.

Pe grupul de Facebook Români în Suedia, unul dintre membri a întrebat dacă știe careva numărul de telefon al doctorului cardiolog (cu nume și prenume) care lucrează la un spital dintr-o anume comună suedeză. Dar de ce așa o urgență? Pentru cine?

Cineva i-a răspuns:

Adresele persoanelor care locuiesc în Suedia sunt publice. Poți afla ușor adresa oricui, data nașterii, starea civilă, numărul de telefon (în cazul în care e făcut public), dacă o persoană locuiește în chirie sau dacă deține o proprietate, prețul locuinței și câți metri pătrați are aceasta.

Poate cu o sticlă de pălincă împachetată frumos, atmosfera întâlnirii la ușă cu un pacient român ar putea deveni un pic mai relaxată. Însă tare am impresia că pentru un medic român stabilit de câțiva ani în Suedia, gestul vizitei neașteptate la ușă ar putea suna drept hărțuire.

Români care încearcă să scape de o amendă luată pe bune

Un român a consumat alcool și a fost prins de Polisen (Poliția Suedeză). Zice că e om bun, că locuiește în Suedia de zece ani și că amenda de 10.400SEK (1.050EUR) e prea mare.

Românul m-a contactat ca să îl ajut să scape de amendă, că probabil și eu oi fi vreunul care gândește la fel ca el sau poate știu ceva șmecherii. Îmi pare rău de “necazul” lui, dar mă bucur că Suedia adună mai mulți bani la bugetul de stat. Orice ban adunat de statul suedez sub formă de amenzi ni se întoarce cumva tuturor într-o formă sau alta, așa că sunt de acord cu amenzile.

Dreptul la libera exprimare: poți să te c*ci în gusturile oricui pe Facebook!

Vlad Petreanu a publicat pe blogul lui un articol în care am descris experiența mea în urma unei operații de piatră la rinichi, articol pe care l-am publicat mai apoi și eu pe blogul meu. Totuși, un român stabilit în Suedia s-a găsit foarte deranjat de numele meu suedez și a ținut să-și exprime în mod public ideile:

Citind postarea de mai sus, cred că unii români stabiliți în Suedia și-ar schimba numele doar ca să nu se mai întâlnească cu români în genul celor din exemplul meu. Să ne amintim de reclama de la ROM:

Senzații tari. Românești.

Românii prieteni cu grătarul

Cu toții știm cât de iubiți sunt micii de către români. Atunci când Uniunea Europeană a vrut să-i interzică datorită bicarbonatului de sodiu pe care-i conţin, românii aproape că au ieșit în stradă ca să apere “simbolul naţional” și nu pentru a protesta împotriva corupției. La final, Comisia Europeană s-a lăsat convinsă de mirosul incitant al mititeilor românești, așa că, cu acordul suedezilor din Stockholm le-a dat liber la sfârâială pe grătarele românilor. Cu sau fără bicarbonat.

Nesfârșitele bârfe

Ce mai fac româncele prin Suedia? Stau la bârfe despre bărbați (n-am întrebat dacă e vorba de bărbați români sau alte nații), dorm trei ore pe noapte și apoi merg la serviciu.

You Go Girl! Fetele în cauză sunt probabil și acum tot singure. Dar nu-i nimic, viața merge înainte, băieții liniștiți se așează la casele lor iar româncele noastre continuă să bocească. Terapie de grup marca Sex and the City.

Poză copertă: Șoimii patriei alergând.
Sursa: Fotograful a preferat anonimatul. Se știe el cine este. :-)

2 comentarii la articolul "Tipuri de români ajunși în Suedia"

  1. răspunde
    • Vrei să spui că de fapt românul nostru trebuia ajutat să se bage în fața altor pacienți, respectiv să i se dea datele private de contact ale medicului cardiolog din Sabbatsberg?

      Eu am fost operat în sistemul public suedez de sănătate și nu am avut parte de stat la coadă: https://www.romaninsuedia.ro/sistemul-public-suedez-de-sanatate/. Să înțeleg că tu locuiești în România și îți dai cu părerea despre Suedia de pe plaiurile mioritice? Stai și tratează-te în România, dacă e mai bine acolo!

      răspunde

Lasă un răspuns

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă