Sari la conținut
Bucureștiul în 30 de imagini: unde se poate vedea delăsarea și ignoranța unei capitale europene

Bucureștiul în 30 de imagini: unde se poate vedea delăsarea și ignoranța unei capitale europene

Dacă nu ai ajuns pe pagina Vice România și nu ai apucat să admiri balcoanele nominalizate pe pagina concursului organizat de Primăria Municipiului București, îți voi face eu o listă cu ce am văzut prin capitală pe durata ultimelei mele vizite. Am fost plăcut surprins de faptul că am putut găsi cu ușurință ca fotograf amator materiale legate de mizerie, nereguli, delăsare și ignoranță, care de ce nu, pot fi transformate în artă sau într-un articol ca și acesta.

Desigur asta depinde din ce unghiuri privești problemele și câtă imaginație ai. Poți face ca fotograf profesionist o carte despre un București Optimist pictând-ul, sau poți prezenta mai jos problemele reale ale orașului, mentalitățile și faptele din spatele lor. Și cum prin Suedia proiectele publice se fac cu simț de răspundere, legile se respectă cu strictețe și întâmpin dificultăți în a găsi materiale în genul celor de mai jos, am ales să fac un drum până la mine în țară pentru a surprinde cât mai multe ipostaze cu ceea ce nu a rămas schimbat de când am emigrat din România:

1. Magazinul Steluța – toată cârpeala, delăsarea, amanetul, concertele și anunțurile publicitare la un loc.

2. Magazinul Mercur pare închis, însă pe ușa de la intrare scrie că au program NON STOP.

3. Viitorul sună bine!

4. Management de cabluri, burlane și umbrele.

5. Fiecare apartament cu nevoile lui (centrală, antenă parabolică sau flori). Probabil că acele găuri din peretele clădirii au fost lăsate de împușcăturile din perioada Revoluției din ’89.

6. Balcon, betoane, rugină, improvizații, centrală și termopane. Marchiza (mă îndoiesc că a fost construită legal) chiar îmi place, dar după gusturile mele aș zice că nu prea se integrează cu restul. De lămpile alea atârnate de pereți nu mai zic! Apreciez ingeniozitatea cu cablul albastru care iese din peretele vecinului de sus și coboară la parter.

7. Narcos (sau intrarea pisicii). Știați de serialul american Narcos cu traficanți de droguri, filmat în Columbia? Mai în glumă sau mai în serios, poziționarea acestei intrări de bloc lângă Piața Revoluției este una chiar bună pentru o astfel de activitate!

8. Viața la periferie în zona Lacul Morii din București. Ceva similar avem și în zona Livezilor – un loc pentru morții vii, descrisă de jurnaliștii suedezi de la Expressen.

9. Atenție, cad neoanele și contoarele de gaz! Sistemul de ventilație Panasonic stă în cușcă, că altfel se fură. Am pus în fața magazinului un scaun, deoarece altfel locul de parcare (pe care proprietarii magazinului și l-au însușit cu tot cu stradă) se ocupă. Dăm și rate în magazin!

10. O familie înfometată de crocodili descoperă balcoanele, burlanele și acoperișurile bucureștenilor.

11. Un loc de parcare călduț în zona Centrului Vechi. Vă puteți parca mașinile liniștiți, balcoanele au căzut în urmă cu 10 ani!

12. Chiar și balcoanele care au căzut pot fi posibile candidate la categoria mențiuni în cadrul concursului despre care scriam mai sus.

13. Sărăcia vine la pachet cu gaura pisicii care poate sări de pe balcon.

14. Există locuințe din capitală în care o mică parte din oameni încă se mai spală în lighean. Probabil lipsa apei curente îi pune în situația aceasta.

15. Mai știți versurile și refrenul melodiei lui Ștefan Hrușcă – Un copac cu flori?

Un copac cu flori
Și un colț uitat de cer
Un copac cu flori
Este tot ce vă ofer
Un copac cu flori
Să vă pot îmbrățișa
Un copac cu flori
Asta este viața mea!

16. Turiștilor care vizitează Bucureștiul pentru un striptease ieftin s-ar putea să le cadă în cap tencuiala. Nu reparăm, ci AVERTIZĂM! Tot e mai bine decât nimic, nu?

17. Alt balcon care stă să cadă. Avantajul acelui design este că firele de cupru și fibrele optice pot fi atârnate fără prea mari dificultăți.

Probabil că într-o zi vom vedea acest balcon la știri căzând în capul cuiva și tot nu ne vom trezi la realitate. Credeți că glumesc? Deja au început să cadă balcoane de la etajele superioare!

A se observa că proprietarul acestui balcon dă vina pe curenții de aer, eventual și pe ceva blesteme bisericești.

18. Un balcon construit de pe vremea vagoanelor CFR care încă mai circulă în România. Știu că vă place stilul arhitectural!

19. Unul dintre balcoanele care nu au fost premiate de Primăria Municipiului București. E foarte îngrijit, crăpat dar… verde! Stă să cadă în curând.

20. Cad balcoanele, așa că le susținem cu plase de plastic? Ca să luăm la bani mărunți balconul, văd pe pagina firmei Kober că aceasta comercializează vopsele și lacuri. Nicidecum nu se ocupă de renovări. Cu alte cuvinte tind să cred că balconul acela va fi doar pictat și nu consolidat!

21. Să mai bem o bere și să uităm de balcoanele jegoase și problemele bucureștenilor! Sunt turist, berea e bună!

22. Produse Germania și amanet non-stop. Nu știam că se dă preț diferit pe aurul uzat și pe cel nou – asta trebuie să fie ceva invenție românească.

23. Partea bună e că Bucureștiul are multă verdeață.

24. … și că te poți întinde la un pui de somn în Cișmigiu sau te poți uita la un film pe laptop, șezând pe iarbă. Sau pe pământ, mai degrabă. Primăria are grijă și de spațiile verzi!

25. Nu consolidăm și tencuim clădirile, ci angajăm ceva studenți de la Arte Plastice să vină să le picteze. Vrem să arătăm că suntem creativi și că putem face o lucrare mai ieftină!

26. Deși CFR a instalat la Gara de Nord automate de cumpărat bilete, nimeni nu le folosește. Am încercat să cumpăr un bilet și nu am reușit să îmi dau seama cum se poate finaliza o tranzacție, așa că mi-am scos cardul din automat și m-am mutat la coadă ca toată lumea. Culmea e că nu am întâmpinat problema asta cu niciunul din automatele din Suedia, ci doar cu cele ale CFR-ului. Tind să cred că meniurile și GUI-ul au fost gândite de un birocrat român și nu de un UX Designer, că pentru mine meniul nu este unul intuitiv.

27. Când ieși din sediul DNA, te așteaptă în față o “limuzină” Digi24 care transmite în direct ieșirea cuiva de acolo cu titlul BREAKING NEWS.

Definiția secundei: momentul când ușa se deschide până când inculpatul ieșit din clădire e deja în lumina reflectorului și transmisiunea în direct are loc.

28. Logo-ul DNA arată bine. Instituția își face treaba, însă mizeria din afară tot rămâne (cablurile). Sunt sigur că ați prins aluzia.

29. În schimb, apusul văzut înspre Lacul Morii arată frumos.

… doar că cicloturismul din București nu este ceea ce crezi, deși pe hârtiile și indicatoarele primăriei totul arată bine!

30. Ca încheiere, Dracula a rămas cel mai faimos brand românesc la Muzeul Kitsch-ului din București și probabil și pe plan internațional alături de alte probleme ale României rămase nerezolvate.

2 comentarii la articolul "Bucureștiul în 30 de imagini: unde se poate vedea delăsarea și ignoranța unei capitale europene"

  1. Sistematic și plin de umor!
    Scriem pentru că ne pasă.

    răspunde

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă