Sari la conținut
Zilele de concediu din Suedia și câmpul muncii pe durata verii

Zilele de concediu din Suedia și câmpul muncii pe durata verii

Una dintre cele mai plăcute părți ale verii suedeze este faptul că aproape toată lumea își ia concediu de o lună, de obicei în perioada lunii iulie. Cei ce muncesc în Suedia primesc aproximativ 30 de zile de concediu pe an la care se adaugă zilele de concediu cu sărbători de-a lungul anului. În anii buni, cum îi numesc suedezii, poți ajunge ușor către 40 de zile de concediu anual. Unele firme oferă angajaților 5 zile de concediu pe an pe lângă cele pe care deja le au, plus o majorare a salariului lunar cu condiția să fie disponibili peste program dacă este nevoie. La final depinde doar de angajat dacă dorește să stea peste program și dacă își termină treaba la timp.

Dacă o parte considerabilă din managerii români consideră că au dreptul să decidă asupra periodei de concediu a angajaților lor, în Suedia concediul de odihnă este încurajat la maxim și este negociat în mod flexibil. Aș putea spune că un angajat de la privat în mediul suedez se poate simți pe perioada verii ca un angajat la stat în România cu program scurt de lucru. 

Da, se pleacă acasă mai devreme în zilele calde și însorite: mai și trăim, nu doar muncim!

Sezonul de concediu industrial din Suedia datează de la 1938

În acest punct al istoriei, asociațiile de muncitori și sindicatele muncii au ajuns la un acord pentru a include concediile plătite în contractele de muncă ale angajaților. S-a agreat ca zona industrială să beneficieze de dreptul muncitorilor săi de a primi concediu plătit și în același timp s-a presupus că muncitorii nu au știut ce să facă cu timpul lor liber. Așadar, s-a decis ca fabricile să se închidă în același timp cu perioada de adunat a fânului. Deși mulți muncitori s-au mutat în orașe pentru locurile lor de muncă, aceștia au păstrat legături strânse cu familiile rămase în zona rurală.

În timpul concediilor, muncitorii se întorceau la familiile lor pentru a le ajuta cu munca la fermă. Cum toată lumea avea concediul în același timp, directorii fabricilor își luau și ei liber pentru a-și vizita familiile, ceea ce a condus la o cultură relaxată a muncii chiar și în rândul top-managementului suedez.

Legal, poți lua patru săptămâni de concediu continuu pe perioada verii

Dacă lucrezi în Suedia, ești acoperit de legea muncii suedeze care îți dă trei beneficii: concediul anual (semesterledighet), plata concediului (semesterlön) și plata concediilor (semesterersättning – zilele de concediu pe care firma ți le plătește la plecarea din firmă). Legea îți permite să ai 25 de zile libere și 4 săptămâni de concediu consecutiv în lunile iunie, iulie și august. De asemenea, ai dreptul să salvezi un număr de zile de concediu în fiecare an pe durata a maxim 5 ani. Desigur, este posibil să ai mai multe zile de concediu într-un an decât în altul iar unele firme îți permit să transformi orele suplimentare în zile de concediu, așa că am colegi care au acumulate în cont peste 50 de zile de concediu pe care le pot lua oricând.

Că tot aduc vorba de zilele de concediu, am fost plecat 40 de zile prin Asia în lunile martie-aprilie iar în acest moment mai am încă 29 de zile de concediu rămase în cont.

Suedia, închisă aproape complet pe perioada verii

Este știut că Suedia se închide aproape complet pe perioada verii. De ce este așa și ce consecințe are acest lucru? Răspunsurile se numesc industrisemester și sommarlov, două concepte înrădăcinate adânc în cultura muncii și identitatea suedeză. Ele reflectă puterea de influență a sindicatelor muncii, climatul scandinav, industrializarea întârziată a țării și urbanizarea ce a urmat.

Dacă ești angajat în Suedia, concediul tău se numește semester și poate suna un pic confuz, mai ales dacă asociezi cuvântul din suedeză cu semestrul educațional din România. În zona industrială, industrisemster este cuvântul care descrie câteva săptămâni din vară în care fabricile se închid complet și toți angajații pleacă în concediu.

Dacă ești student, termenul pentru concediu este lov – care înseamnă permisiune, iar sommarlov este cuvântul ce definește perioada vacanței de vară pentru cei care merg la școală.

Cum se vede concediul pe perioada verii suedeze?

Simplu! Tururile de uzine pentru vizitatori sunt închise. Perioada de livrare la produsele de mobilier crește de la 4 la 10 săptămâni – mobila mea am comandat-o în luna iunie 2014 și am primit-o în octombrie, deoarece fabrica de mobilă se închidea pe perioada verii.

Restaurantele se închid!

Credeați că secțiile de poliție nu se închid? Ba da, se închid și cele mici, poftindu-vă politicos la una din zonă aflată la patru kilometri distanță!

E bine totuși că parcarea cu mașini electrice este goală, că toată lumea e plecată în vacanță. Doar mașini electrice să cumpărăm!

Work smart, but not hard! Nu știu cum să vă zic, dar ca român iubesc verile suedeze și țara asta, atâta timp cât nu am de așteptat 10 săptămâni pentru livrarea unei piese de mobilier. 

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă