Sari la conținut
Ziua Națională la români: un bâlci inutil, costisitor și friguros

Ziua Națională la români: un bâlci inutil, costisitor și friguros

În majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, Ziua Națională se serbează primăvara și vara. În acea perioada a anului vremea e mai plăcută, deci mai mulți cetățeni se pot bucura într-un mod mai relaxat de evenimentele organizate de fiecare stat în parte.

Foto: Eli Driu pentru Vice Romania

În anii trecuți am participat și eu la o paradă militară din București, unde lumea tremura de frig și se holba la niște soldați și la artileria învechită ce probabil că nu va fi folosită niciodată.

Părinții m-au adus la paradă în frig și ploaie!

Avioanele Forțelor Aeriene Române zboară și ele cam odată la trei ani, atunci când au norocul să prindă vreme bună și au vizibilitate. Cu toate astea, dacă soldații noștri nu au parte de vreme bună, repetițiile din zilele de dinainte sunt mai mult sau mai puțin consumate degeaba.

Nimeni nu știe când începe parada. Copilul din dreapta deja strănută!

Mă întreb oare ce o fi în capul acelor părinți și de ce își chinuie copiii trăgându-i după ei în frig. Oare ce s-ar putea întâmpla cu copiii care stau în spatele gardului de protecție, în cazul în care o masă de oameni se împinge neașteptat din spatele lor?

Am prins un loc bun, dar ne e frig și vrem acasă!

Când presa românească nu scrie de olimpici, megalomania exemplelor irelevante care alimentează naționalismul continuă cu mediul business pe pagina știrilor ProTV:

Și uite așa am aflat din Suedia că o mână de români emigrați au ajuns de o importanță incomensurabilă pentru dezvoltarea economiei globale și pentru promovarea pozitivă a României peste hotare.

Cum a fost la bâlciul românesc

Turism electoral marca PSD. Mâncare pe gratis. Proteste și scandal. Selfie-uri cu Gabriela Firea.

O țară plină de oameni care se urăsc unii pe alții. Așa a arătat România în acest sfârșit de săptămână festiv, în care s-au împlinit 99 de ani de la Marea Unire și în care beteala de Crăciun a fost înlocuită cu hârtie igienică.

– via Recorder

Sfârșitul de săptămână s-a mai lăsat pentru unii cu amenzi și cu mișto-uri prin Facebook:

Ce fac alte state europene cu ocazia zilei lor naționale

În momentul de față cred că doar România și Polonia au rămas singurele state europene unde Ziua Națională arată cu totul altfel decât într-o țară gen Suedia, unde suedezii sărbătoresc pașnic și elegant la Muzeul Skansen din Stockholm fără artilerie militară și soldați sătui de atâtea repetiții.

Diferența de atitudine dintre suedezi și norvegieni cu ocazia zilei naționale a țării lor o puteți vedea mai jos:

Și totuși, de ce o paradă militară românească este un bâlci inutil?

Un stat capătă credibilitate internațională dacă scapă de politicienii corupți, în primul rând. Dacă are grijă de cetățenii lui. Dacă îi educă și îi ajută să gândească liber. Dacă le deschide orizonturile și le arată că țara lor este un model bun de urmat pentru alții, nu din punct de vedere militar, ci ca nivel de trai. Dacă le oferă cetățenilor transparență și acces ușor la informațiile de interes public. Dacă promovează campaniile antidiscriminare și dacă recunosc rolul important al instituțiilor care se ocupă de cazurile de corupție, discriminare și rasism. Dacă nu își alungă cetățenii din România, ca mai apoi să le ia banii trimiși acasă la familiile lor sub diferite forme. Dacă nu-și mai umilește cetățenii pe banii lor. Dacă scapă de birocrația obositoare și de mentalitățile bolnave ce încurajează fentatul așteptatului la coadă!

Ce face România de Ziua Națională? Se umflă în pene în timp ce mai are multe probleme nerezolvate.

Americanii aplaudă.

Lasă un răspuns

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mă găsești și aici
Abonează-te prin email
Arhivă